Į Baltuosius rūmus įsibrovęs benamis turėjo šimtus šovinių

  • Teksto dydis:

Peiliu ginkluotas benamis, sukėlęs ant kojų Slaptosios tarnybos agentus, kai peršokęs Baltųjų rūmų tvorą įbėgo į pastatą, savo automobilyje turėjo 800 šovinių, pirmadienį buvo pranešta teisme.

Buvęs JAV armijos karys 42 metų Omaras Gonzalezas (Omaras Gonsalesas) buvo areštuotas penktadienį, kai prasmuko pro išorinį Amerikos prezidento rezidencijos saugumo žiedą ir pateko į pastatą, kur buvo iš karto sučiuptas.

„Pono Omaro Gonzalezo padidintas domėjimasis Baltaisiais rūmais ir jo sukauptas didelis kiekis amunicijos... leidžia jį laikyti grėsme prezidentui“, – sakė prokuroras Davidas Muddas (Deividas Madas).

Be šovinių, O.Gonzalezo automobilyje, kuris buvo paliktas netoli Baltųjų rūmų, tyrėjai aptiko du kirvius ir mačetę. D.Muddas jokių šaunamųjų ginklų nepaminėjo.

Prokuroras teismui sakė, kad įtariamajam Virdžinijos valstijoje jau anksčiau buvo pareikšti kaltinimai dėl neteisėto šaunamojo ginklo nupjautu vamzdžiu, kuris buvo rastas jo automobilyje, laikymo.

Kaltinamasis iki parengtinio teismo posėdžio spalio 1 dieną liks suimtas.

O.Gonzalezui, kuris buvo apibūdintas kaip „benamis ir beturtis“, buvo paskirtas valstybės samdomas gynėjas, kuris atsisakė galimybės prašyti patikrinti jo ginamojo psichikos būklę.

Teksasietis, dukart dalyvavęs karinėse misijose Irake, yra kaltinamas neteisėtu patekimu į riboto lankymo pastatą arba teritoriją, turint mirtiną arba pavojingą ginklą.

Jeigu būtų pripažintas kaltu, jis gali būti nuteistas kalėti iki 10 metų.

D.Muddas atskleidė, kad O.Gonzalezas buvo paleistas už užstatą po jo arešto liepą kaimyninėje Virdžinijos valstijoje dėl vengimo būti suimtam ir šautuvo nupjautu vamzdžiu laikymo.

Pasak jo, tąsyk policija O.Gonzalezo automobilyje rado „daug šaunamųjų ginklų“, įskaitant snaiperio šautuvą, taip pat į Bibliją įkištą Vašingtono žemėlapį, kuriame buvo apibraukti Baltieji rūmai ir Masonų šventykla.

Rugpjūtį O.Gonzalezas taip pat buvo sustabdytas, bet nesulaikytas prie Baltųjų rūmų, nes jis nešėsi kirvelį, užsikišęs jį už kelnių juostos nugaros pusėje. Policija apieškojo vyro automobilį, bet rado tik stovyklavimo įrangos ir du šunis.

Anksčiau pirmadienį, kai Slaptoji tarnyba peržiūrėjo savo apsaugos praktiką, Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas (Džošas Ernestas) sakė, kad B.Obama ne kartą buvo informuotas apie penktadienį įvykusį incidentą.

„Jo šeima gyvena Baltuosiuose rūmuose, todėl jis akivaizdžiai susirūpinęs dėl incidento, įvykusio penktadienio vakarą“, – aiškino atstovas.

B.Obama, kuris su šeima išskrido pailsėti savaitgalį Kemp Deivido rezidencijoje Merilande prieš pat tą incidentą, vėliau sakė manantis, kad Slaptoji tarnyba „dirbo puikiai“.
„Esu dėkingas dėl jų pasiaukojamo darbo savo ir savo šeimos vardu“, – jis sakė žurnalistams.

Pažeidėjo buvęs įsūnis sakė televizijai CNN, kad O.Gonzalezas kenčia nuo potrauminio streso sutrikimo (PTSD) ir paranojos.

Pirmadienį aplink prezidento rezidenciją ir gretimą Lafayette'o (Lafajeto) parką budėjo pastebimai daugiau Slaptosios tarnybos pareigūnų.

J.Earnestas nurodė, kad per ceremonijas naudojamas priekinis Baltųjų rūmų įėjimas, per kurį taip pat dažnai įvedamos prezidento rezidenciją atvykusios apžiūrėti didelės turistų grupės, nuo šiol bus rakinamas, kai nebus naudojamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių