Himalajų ledyne po 16 metų rasti žuvusių alpinistų palaikai

  • Teksto dydis:

Viename Himalajų ledyne buvo rasti garsaus alpinisto Alexo Lowe'o (Alekso Louvo) ir jo operatoriaus palaikai – 16 metų po to, kai juos palaidojo sniego lavina ant vieno aukščiausių pasaulio kalnų.

Du alpinistai praėjusią savaitę aptiko tų vyrų palaikus „vis dar įšalusius mėlyname lede, bet pradedančius rodytis iš ledyno“ sakoma A.Lowe'o atminimo fondo pareiškime.

40 metų A.Lowe'as ir 29 metų ekspedicijos operatorius Davidas Bridgesas (Deividas Bridžesas), abu amerikiečiai, 1999 metų spalį buvo nunešti didžiulės sniego ir ledo lavinos ant 8 027 m aukščio Šišapangmos kalno Kinijoje, kai bandė pirmą kartą Amerikos istorijoje nusileisti slidėmis.

Conradas Ankeris (Konradas Ankeris), kuris išgyveno tą laviną, o vėliau vedė A.Lowe'o našlę ir įsivaikino tris jų sūnus, sakė, kad palaikų suradimas šeimai atnešė „užbaigimą ir palengvėjimą“.

Jie nukeliaus prie to kalno Tibete – vieno iš vos 14 pasaulio kalnų, aukštesnių nei 8 tūkst. m, – pasiimti palaikų.

„Alexo tėvai dėkingi žinodami, kad jų sūnaus palaikai rasti ir kad Conradas, berniukai ir aš nuvyksime į savo piligriminę kelionę prie Šišapangmos“, – sakoma penktadienį paskelbtame A.Lowe'o našlės Jennifer Lowe-Anker (Dženifer Louv-Anker) pareiškime.

Pora naujienas išgirdo būdama Nepale, kur prižiūri naujo pastato Kumbu alpinizmo centrui, kuriame rengiami vietos kalnų darbuotojai, statybas.

Tas centras buvo įsteigtas 2003 metais, A.Lowe'o, kuris dukart įkopė į Everestą ir buvo tvirtais ryšiais susijęs su Nepalu, atminimui.

Prieš savo žūtį jis buvo laikomas vienu geriausių pasaulio alpinistų ir buvo pramintas „Plaučiu su kojomis“, kai dideliu greičiu įkopė į Argentinos Akonkagvą – aukščiausią kalną Amerikos žemynuose.

Alpinistai Davidas Goettleris (Davidas Getleris) ir Ueli Steckas (Uelis Štekas) rado palaikus aklimatizuodamiesi prieš kopimą pietiniu Šišapangmos šlaitu.

Šis kalnas, kuris vakariečiams buvo uždarytas iki 1978 metų, yra laikomas palyginti prieinamu aukštesnių nei 8 tūkst. m kalnų grupėje.

Daugelis ekspedicijų organizatorių rekomenduoja alpinistams bandyti įveikti jį rengiantis kopti į dar aukštesnius kalnus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių