Graikija nepriima po perversmo iš Turkijos pabėgusio karininko

  • Teksto dydis:

Graikija atmetė turkų karininko, kuris iš savo šalies pabėgo po nesėkmingo liepos 15-osios bandymo įvykdyti perversmą, prašymą suteikti prieglobstį, ketvirtadienį sakė jo advokatė ir pažadėjo sprendimą apskųsti.

Advokatė Stavrula Tomara (Stavroula Tomara) sakė, kad prieglobsčio suteikimo komitetas trečiadienį atmetė jo prašymą ir „įšaldė“ dviejų kitų turkų karininkų prašymus.

Pasak vieno teisėtvarkos šaltinio, tai reiškia teismo sprendimą, kad dviejų karininkų argumentai, kodėl jie neturėtų būti išduoti Ankarai, yra nepriimtini.

S. Tomara sakė, kad apskųs prašymo atmetimą ir prašys persvarstymo kitiems dviem klientams.

Ji atstovauja aštuoniems turkų karininkams, siekiantiems prieglobsčio Graikijoje, į kurią jie atskrido kariniu sraigtasparniu liepos mėnesį – keturios dienos po to, kai Turkijos armijos junginiai pabandė įvykdyti perversmą.

Trečiadienio sprendimas nereiškia, kad kurie nors iš minimų karininkų yra iškart deportuojami, sakė šaltinis Graikijos vyriausybėje. Jis pridūrė, kad penkių likusių karininkų prašymai dėl prieglobsčio dar nagrinėjami.

Turkija oficialiai paprašė išduoti tuos vyrus – du komandorus, keturis kapitonus ir du seržantus – dėl įtarimų dalyvavus perversme. Jie patys kaltinimus neigia.

Liepos pabaigoje Aleksandrupolio miesto, į kurį atskrido šie turkų kariškiai, teismas skyrė jiems lygtines dviejų mėnesių kalėjimo bausmes už neteisėtą atvykimą į šalį. Turkijoje jų lauktų karinis teismas.

Visi jie dabar yra perkelti į Atėnus ir laikomi arešte.

Turkų karininkai sako, kad Turkijoje, kur valdžia po perversmo areštavo tūkstančius žmonių, tarp jų generolų, nesulauktų teisingo teismo. Jeigu kariškiai būtų išsiųsti namo, jų gyvybei gali iškilti pavojus, sakė vienas iš jų advokatų.

Teisių gynimo grupė „Amnesty International“ yra sakiusi, kad turi „įtikimų įrodymų“ apie žmonių, sulaikytų Turkijoje po perversmo, kankinimus, bet pati Ankara tai neigė.

Šis atvejis gali sukelti įtampą tarp Graikijos ir Turkijos – meile viena kitai nedegančių NATO sąjungininkių, nes Ankara minimus karininkus vadina „teroristais“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių