JT komisarė: Izraelis sąmoningai nepaiso tarptautinės teisės

  • Teksto dydis:

Izraelis sąmoningai nepaiso tarptautinės teisės, teigia JT komisarė

Jungtinių Tautų vyriausioji žmogaus teisių komisarė Navi Pillay (Navi Pilai) ketvirtadienį pasmerkė Izraelio „sąmoningą tarptautinės teisės normų nepaisymą“ per konfliktą Gazos Ruože.

N.Pillay piktinosi Izraelio atakomis prieš gyvenamuosius namus, mokyklas, ligonines ir Jungtinių Tautų pastatus Gazos Ruože.

„Nė viena iš jų man neatrodo atsitiktinė“, - sakė JT komisarė žurnalistams.

„Regis, esama sąmoningo įsipareigojimų, kuriuos pagal tarptautinę teisę turi Izraelis, nepaisymo“, - pabrėžė N.Pillay.

Izraelis sunaikins visus kovotojų tunelius nepriklausomai nuo paliaubų, sako premjeras

Izraelio pajėgos tęs tunelių, kuriais kovotojai iš Gazos Ruožo naudojasi atakoms prieš žydų valstybę rengti, likvidavimą nepriklausomai nuo to, ar bus paliaubos, ar ne, ketvirtadienį pareiškė vyriausybės vadovas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus).

„Jau sunaikinome dešimtis teroristų tunelių ir esame pasiryžę užbaigti šią misiją iki galo - esant paliauboms ar be jų“, - sakė premjeras, pradėdamas vyriausybės posėdį.

Gazos Ruože per Izraelio pajėgų bombardavimą žuvo 7 žmonės

Izraelio pajėgoms ketvirtadienį paryčiais bombarduojant taikinius Gazos Ruože, žuvo septyni žmonės, pranešė medikai.

Per 24-ias kruvino konflikto šiame anklave dienas jau žuvo 1 364 palestiniečiai.

Ketvirtadienį apyaušriu per smūgį iš oro Deir al Balahe Gazos Ruožo centrinėje dalyje žuvo žmogus, pranešė gelbėjimo tarnybų atstovas spaudai Ashrafas al Qudra (Ašrafas Kudra).
Pasak jo, kiek vėliau ryte per du antskrydžius žuvo dar trys žmonės, vienas - pietiniame Rafaho mieste, o du - Deir al Balahe. Visos aukos - vyrai.

Per smūgį iš oro pietiniame Chan Junise žuvo dar trys žmonės, nurodė A.al-Qudra.

Šios atakos surengtos po vienos kruviniausių dienų per Izraelio karinę kampaniją prieš Gazos Ruožo kovotojus. Per ją nuo smūgių iš oro ir artilerijos ugnies žuvo daugiau nei 100 žmonių.

Trečiadienį 16 žmonių žuvo Izraeliui apšaudžius Jungtinių Tautų mokyklą pabėgėlių stovykloje Gazos Ruožo šiaurėje esančioje Džabalijoje ir dar 17 - per turgavietės Šedžajoje Gazos Ruožo rytuose apšaudymą.

Per Izraelio puolimą, kuris prasidėjo liepos 8 dieną kaip intensyvaus aviacijos bombardavimo kampanija, o liepos 17-ąją buvo išplėstas, kai Izraelis pasiuntė į Gazos Ruožo pakraščius antžemines pajėgas, iš viso jau žuvo 1 364 palestiniečiai, daugiausia civiliai asmenys.

Per šį konfliktą Izraelis neteko 56 karių, iš kurių visi žuvo nuo antžeminės operacijos pradžios, taip pat dviejų civilių ir žemės ūkyje dirbusio tailandiečio, kurie žuvo nuo palestiniečių raketų ugnies.

Baltieji rūmai pasmerkė JT mokyklos bombardavimą 

Baltieji rūmai trečiadienį pasmerkė Jungtinių Tautų (JT) vadovaujamos mokyklos apšaudymą Gazos Ruože, kur savo namus palikę palestiniečiai slėpėsi nuo Izraelio pajėgų puolimo prieš islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojus.

„Jungtinės Valstijos smerkia UNRWA (JT palestiniečių pabėgėlių reikalų agentūros) mokyklos apšaudymą Gazoje, per kurį, kaip pranešama, žuvo arba buvo sužeista nekaltų palestiniečių, įskaitant vaikus, taip pat JT humanitarinių darbuotojų“, – sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Bernadette Meehan (Bernadet Mihan).

Mokykla Džabalijos pabėgėlių stovykloje Gazos Ruožo šiaurinėje dalyje, kurioje buvo prisiglaudę daugiau negu 3 000 perkeltųjų žmonių, buvo apšaudyta Izraelio tankų sviediniais trečiadienį paryčiais. Per tą ataką žuvo 16 žmonių.

Tai buvo antras kartas per savaitės laikotarpį, kai buvo subombarduota JT mokykla, priglaudusi pabėgėlius.

Pasak B.Meehan, Vašingtonas „nepaprastai susirūpinęs, kad tūkstančiai perkeltųjų palestiniečių, kuriuos Izraelio kariuomenė ragino evakuotis iš savo namų, nėra saugūs JT nurodytuose prieglobsčiuose Gazoje“.

„Taip pat smerkiame atsakinguosius už ginklų slėpimą Jungtinių Tautų įstaigose Gazoje“, – pridūrė ji.

Izraelis mobilizavo dar 16 tūkst. atsargos karių

Izraelis mobilizavo dar 16 tūkst. atsargos karių, padidindamas jų skaičių iki 86 tūkst., tęsiantis karinėms operacijoms Gazos Ruože, ketvirtadienį pranešė armijos atstovė.

„Armija papildomai išsiuntė 16 tūkst. šaukimų, kad sudarytų sąlygas pailsėti kovos veiksmuose dalyvaujantiems kariams – taigi, bendras (mobilizuotų) atsargos karių skaičius padidėjo iki 86 tūkst.“ – sakė atstovė.

Izraelio saugumo kabinetas, trečiadienį posėdžiavęs penkias valandas, vienbalsiai nutarė tęsti puolimą prieš palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ „teroristinius taikinius“ ir kitas operacijas, siekiant sunaikinti tunelių tinklą, kurį kovotojai naudoja, kad prasiskverbtų į Izraelio teritoriją, nurodė visuomeninis radijas.

Kitas kabineto, kurį sudaro aštuoni ministrai, posėdis prasidės ketvirtadienio popietę, pridūrė radijas.

Visuomeninis radijas citavo vieną iš kampanijos Gazos Ruože vadų generolą majorą Sami Turgemaną (Samį Turgemaną), kuris sakė, kad išlikusių į Izraelį vedančių kovotojų tunelių naikinimas gali būti baigtas „per kelias dienas“.

Izraelio kritika JAV diplomatijos vadovui Kerry – „įžeidžiama, absurdiška“, sako Vašingtonas

Izraelio pareiškimai, kad JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) yra islamistų kovotojų rėmėjas – „įžeidžiami ir absurdiški“, – pareiškė viena aukšto rango Amerikos diplomatė.

Aštriame pokalbyje su žurnalistais JAV valstybės departamento atstovo pavaduotoja Marie Harf (Meri Harf) smerkė griežtų pareiškimų srautą iš „gerbiamų balsų Izraelyje, kalbančių apie valstybės sekretorių, teigiančių, kad jis palaiko (palestiniečių islamistų judėjimą) „Hamas“, kas yra įžeidžiama ir absurdiška.“

Jungtinės Valstijos teikė Izraeliui „tokio lygio palaikymą, kuris, kalbant atvirai, neturi precedento mūsų istorijoje – netgi kai mes stovėjome vieni“, pridūrė diplomatė.

Praeitą savaitę nesugebėjęs įtikinti konflikto Gazos Ruože šalių paskelbti paliaubas, J.Kerry buvo peikiamas žydų valstybės žiniasklaidos, kad penktadienį pateikė Izraelio vyriausybei planą, kurį saugumo kabinetas vienbalsiai atmetė.

„Jis yra Izraelio draugas, tačiau kai draugai tokie, kai kada geriau derėtis su savo priešais“, – žurnalistas Nahumas Barnea (Nahumas Barnėja) rašė populiariame dienraštyje „Yediot Aharonot“.

Spauda valstybės sekretorių taip pat lygino su „buliumi indų parduotuvėje“ ir „mėgėju, kuris mano galintis išspręsti pasaulio problemas vien savo dalyvavimu“.

M.Harf griežtai atkirto, kad „tokiai kritikai, sklindančiai iš bet kurio sąjungininko, juo labiau Izraelio, išties ne vieta šioje diskusijoje“.

„Kai mes visi kartu su sekretoriumi Jeruzalėje praleidome tiek valandų, mėgindami užtikrinti taiką Artimuosiuose Rytuose, stengdamiesi apginti Izraelio saugumą, manau, dėl to visa tai labai nuvilia“, – pridūrė M.Harf.

Gazos Ruože po 23 Izraelio puolimo dienų – daugiau nei 1300 aukų

Izraelio smūgiai Gazos Ruože trečiadienį nusinešė per 100 žmonių gyvybių, tarp jų 17 - per ataką judriame turguje, pranešė medikai, o per jau 23 dienas vykstantį konfliktą žuvo iš viso per 1 350 žmonių.
Per vieną ankstesnį smūgį, kai artilerija apšaudė Jungtinių Tautų (JT) mokyklą, žuvo 16 žmonių.

Per 17 gyvybių pareikalavusią ataką turguje dar bent 200 žmonių buvo sužeisti, sakė greitosios pagalbos tarnybos atstovas Ashrafas al Qudra (Ašrafas Kudra). Šis incidentas įvyko, kai keli sviediniai smogė prekyvietei, esančiai Gazos miesto rytiniam Šedžajos rajonui.

Per visą konfliktą žuvo bent 1 359 žmonės, iš jų 108 - trečiadienį, o dar 20 lavonų buvo atkasti iš po griuvėsių.

Daugiau negu 7,2 tūkst. žmonių buvo sužeisti per Izraelio puolimą, kuris prasidėjo liepos 8 dieną kaip intensyvaus aviacijos bombardavimo kampanija, o liepos 17-ąją ji buvo išplėsta, kai Izraelis pasiuntė į Gazos Ruožo pakraščius antžemines pajėgas.

Per šį konfliktą Izraelis neteko 56 karių, iš kurių visi žuvo nuo antžeminės operacijos pradžios, taip pat dviejų civilių ir žemės ūkyje dirbusio tailandiečio, kurie žuvo nuo palestiniečių raketų ugnies.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių