Filipinuose per susirėmimą su sukilėliais žuvo 49 policijos pareigūnai

  • Teksto dydis:

Bent 49 Filipinų policijos specialiųjų pajėgų nariai žuvo per susirėmimą su musulmonų sukilėliais šalies pietuose, pirmadienį pranešė policija, o šis kruvinas incidentas neabejotinai taps išbandymu pernai kovą pasirašytam taikos susitarimui.

11 valandų trukęs susišaudymas įsiplieskė, kai policija sekmadienį apie 3 val. vietos (šeštadienį 21 val. Lietuvos) laiku įžengė į atokų Mamasapano miestelį, kontroliuojamą Moro islamo išvadavimo fronto (MILF), nesuderinusi to reido su sukilėliais, kaip reikalauja paliaubų sutartis.

49 policininkų kūnai buvo rasti tame miestelyje Mindanao saloje ir išvežti į vieną armijos stovyklą, naujienų agentūrai AFP sakė regiono policijos atstovė Judith Ambong (Džudit Ambong).

Ji nenurodė, ar per šį susirėmimą žuvo MILF narių.

Policija surengė reidą Mamasapane, ieškodama dviejų liūdnai pagarsėjusių įtariamų teroristų.

„Tai taps didele problema“, – MILF vyriausiasis taikos derybininkas Mohagheras Iqbalas (Mohageras Ikbalas) sakė AFP, kai buvo paklaustas, kaip tos kautynės gali paveikti taikos procesą.

Tačiau jis ir vyriausybės pareigūnai teigė, kad paliaubos tebegalioja.

Filipinų nacionalinės policijos vadovas Leonardo Espina (Leonardas Espina) ir vidaus bei savivaldos reikalų sekretorius Manuelis Roxasas (Manuelis Rochasas) pirmadienį išskrido į Magindanao provinciją Mindanao saloje.

Savo pranešime L.Espina nurodė, kad policijos specialiųjų pajėgų nariai persekiojo vieną „itin svarbų taikinį“, siejamą su šalies pietuose neseniai įvykdytais sprogdinimais, tačiau išsamesnių detalių nepateikė.

M.Iqbalas sakė, kad pareigūnai mėgino suimti regioninės teroristų grupuotės „Jemaah Islamiyah“ (JI) narė Zulkifli bin Hirą (Zulkiflį bin Hirą), žinomą Marwano (Marvano) slapyvardžiu, kuris yra vienas iš labiausiai JAV ieškomų asmenų. Vašingtonas už jo sučiupimą yra paskyręs 5 mln. dolerių (4,47 mln. eurų) premiją.

Malaizijoje gimęs bombų gamintojas Zulkifli bin Hiras yra labiausiai žinomas iš 10-12 užsieniečių JI narių, kurie, kaip manoma, slapstosi Filipinuose. Jis pasitraukė į Filipinų pietinį regioną 2003 metais ir nuo to laiko mokydavo vietos kovotojus, nurodo kariškiai.

Kaip pranešama, pareigūnai taip pat norėjo sučiupti Basitą Usmaną, sukilėlių grupuotės „Bangsamoro islamo laisvės kovotojai“ (BIFF), kuri nedalyvauja taikos derybose, vadeivą.

Paliaubų stebėtojai tiria incidentą Mamasapane, nurodė M.Iqbalas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių