Filipinai laukia nurodymų dėl sulaikyto Šiaurės Korėjos laivo

  • Teksto dydis:

Filipinų pakrančių sargyba sekmadienį nurodė atidžiai stebinti vieną Šiaurės Korėjos laivą ir 21 jo įgulos narį, pareigūnams laukiant Jungtinių Tautų atsakymo dėl tolesnių veiksmų, praėjus kelioms dienoms po to, kai tas laivas buvo sulaikytas pagal naujai paskelbtas tarptautines sankcijas.

6 830 tonų talpos prekinis laivas „Jin Teng“ laikomas Subiko uoste į šiaurės rytus nuo Manilos, o pakrančių sargybos pareigūnai stebi jo įgulos veiksmus, sakė šios tarnybos atstovas komandoras Armandas Balilo (Armandas Balilas).

„Tikriausiai (toliau) laikysime jį Subike, laukdami atsakymo į mūsų užklausą, kaip reikėtų su juo pasielgti“, – aiškino kariškis.

Įgulos nariams neleidžiama palikti „Jin Teng“, bet niekaip kitaip jų laisvė nevaržoma, pridūrė A.Balilo.

„Jie tiesiog būna laive. Jie ten lieka. Jie turi savų atsargų. Jie nemėgins pabėgti“, – sakė A.Balilo, pridūręs, kad kol kas nėra reikalo aprūpinti įgulą kokiomis nors atsargomis.

Anksčiau šią savaitę vienas vyriausybės atstovas sakė, kad šiaurės korėjiečiai galiausiai bus deportuoti, bet kol kas nebuvo jokio patvirtinimo, kada tai galėtų įvykti.

Filipinai šeštadienį nurodė, kad tarnybos sulaikė tą laivą pagal naujas JT sankcijas, paskelbtas po to, kai Pchenjanas anksčiau šiais metais įvykdė naują branduolinio užtaiso bandymą ir paleido didelio nuotolio raketą.

Tai buvo pirmasis pranešimas, kad buvo pritaikytos šios sankcijos, kurios buvo priimtos trečiadienį JT Saugumo Tarybos ir yra griežčiausios iš iki šiol taikytų Šiaurės Korėjai.

A.Balilo nurodė, kad pakrančių sargyba laivą patikrino dukart, o per vieną tokią inspekciją buvo naudojami elektroniniai jutikliai, turintys padėti aptikti ginklus. Tačiau jokios kontrabandos nebuvo rasta.

Viena JT pareigūnų komanda dar turėtų patikrinti tą laivą Subike, buvusioje JAV karinio laivyno bazėje, anksčiau sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Charlesas Jose (Čarlzas Chosė).

„Jin Teng“ atplaukė į Filipinus iš Indonezijos Palembango uosto ketvirtadienio popietę, praėjus kelioms balandoms po to, kai JT Saugumo Tarybos narės vienbalsiai priėmė naujausias sankcijas.

Atsakydamas į JT sprendimą Pchenjanas ketvirtadienį paleido į jūrą šešias mažo nuotolio raketas, o Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) nurodė laikyti šalies branduolinį arsenalą parengtą bet kuriuo metu suduoti prevencinį smūgį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių