Fidžyje galingo ciklono aukų padaugėjo iki 20

  • Teksto dydis:

Užsienio turistai pirmadienį pradėjo trauktis iš galingo ciklono nuniokoto Fidžio, kai smarkiausios per šios Ramiojo vandenyno salų šalies istoriją audros aukų padaugėjo iki 20.

Humanitarinės pagalbos agentūra „Care Australia“ patvirtino, kad aukų skaičius staigiai padidėjo (anksčiau skelbta apie šešis žuvusiuosius). Baiminamasi, kad jų dar padaugės, nes iš oro padarytose nuotraukose matosi, kad kai kurie kaimai buvo sulyginti su žeme.

Smarkus atogrąžų ciklonas „Winston“, pirmoji Fidžiui kada nors smogusi 5-osios kategorijos audra, salas pasiekė naktį iš penktadienio į šeštadienį, o jo vėjo gūsių greitis siekė 325 km per valandą.

Kol kas daugiau detalių apie aukas nepaskelbta, bet nacionalinis transliuotojas „Fiji Broadcasting Corporation“ pranešė, kad dauguma jų žuvo smarkiausiai nuniokotoje vakarinėje salyno dalyje, o jūroje dingo septyni žvejai.

Šis ciklonas, kuris buvo smarkiausias, kada nors užfiksuotas Pietų pusrutulyje, sugriovė daug namų, nuniokojo infrastruktūrą ir privertė išsigandusius gyventojus prisiglausti evakuacijos centruose.

Vieno Naujosios Zelandijos karališkųjų oro pajėgų lėktuvo padarytos nuotraukos rodo, kad atokūs kaimai, kuriems teko pagrindinis stichijos smūgis, buvo smarkiai nuniokoti.

Daugelis namų virto nuolaužų krūvomis; vėjas išnešiojo nuplėštą stogų dangą ir baldus. Kai kur netgi medžiai liko be šakų ir lapų.

Pagalbos organizacijos „Oxfam“ Ramiojo vandenyno biuro direktorė Raijeli Nicole (Raidželi Nikol) sakė, kad visas šios stichinės nelaimės mastas atsiskleis tik tuomet, kai bus atkurtas ryšys su atokiomis bendruomenėmis.

Užsieniečiai turistai, užklupti šios audros, pradėjo palikinėti Fidžį, kai Nadžio tarptautiniame oro uoste po dviejų dienų pertraukos buvo atnaujinti skrydžiai .

Oro bendrovė „Air New Zealand“ patvirtino, kad vienas jos lėktuvas išskrido 9 val. 30 min. vietos (sekmadienį 22 val. 30 min. Lietuvos) laiku, o kitos aviakompanijos, tarp jų „Jetstar“, „Virgin Australia“ ir „Fiji Airways“, taip pat planuoja atnaujinti reisus.

Visos mokyklos kurių daugelis buvo naudojamos kaip evakuacijos centrai, nedirbs savaitę, o visos karių atostogos buvo atšauktos, siekiant mobilizuoti pajėgas tvarkymo darbams.


Šiame straipsnyje: Fidžisciklonasaukosturistai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių