Europoje auga įtampa dėl pabėgėlių

  • Teksto dydis:

Griežtai reaguodamas į vakarų Europą norinčių pasiekti migrantų antplūdį per Europos Sąjungos sieną, Vengrijos parlamentas penktadienį skubos tvarka priėmė teisės aktų, ribosiančių imigraciją.

Tarp naujų priemonių numatyta taikyti įkalinimą iki trejų metų asmenims, kurie lips per naująją spygliuotos vielos tvorą prie 175 kilometrų ilgio sienos su Serbija; taip pat pasienyje įrengiamos „tranzito zonos“ prieglobsčio prašytojams laikyti, kol svarstomi jų prašymai.

Įstatymų leidėjai taip pat paskelbė „masinės imigracijos sukeltą krizės padėtį“; tai leis policijai ir kariuomenei padėti registruoti prieglobsčio prašytojus bei įrengti areštines registravimo stovyklose.

„Jeigu mes neapsaugosime savo sienų, dešimtys milijonų migrantų plūs į Europą“, – sakoma penktadienį paskelbtame ministro pirmininko Viktoro Orbano pareiškime.

„Jeigu mes įsileisime kiekvieną, Europai – galas. Kurį nors rytą pabusime ir suvoksime, kad esame mažuma savo pačių žemyne“, – pridūrė jis.

Šie teisės aktai priimti tuo metu, kai šimtai nevilties apimtų migrantų įstrigo Vengrijoje ir mėgina iš jos išvykti į Vokietiją.

Žygis Austrijos sienos link

Šimtai migrantų, kelias paras buvusių įstrigusių Budapešto pagrindinėje Rytinėje traukinių stotyje, penktadienį pajudėjo iš šios teritorijos, ketindami pėsčiomis pasiekti sieną su Austrija, pranešė padėtį vietoje stebintis AFP reporteris.

Milžiniškoje minioje yra ir neįgaliųjų vežimėliuose, ir vaikus ant pečių nešančių tėvų; visi jie pasiryžę pėsčiomis įveikti 175 kilometrus iki sienos.

Kai kurie rodė pirštais pergalės ženklus, kiti nešėsi Vokietijos kanclerės Angelos Merkel portretus; ji neseniai paskelbė, kad Berlynas švelnina prieglobsčio teikimo sąlygas sirams.

„Mes laimingi, kad pagaliau kažkas vyksta. Kita stotelė – Austrija. Vaikai labai pavargę, Vengrija bloga, turime kažkaip eiti“, – sakė naujienų agentūrai AFP iš Sirijos Alepo miesto atvykęs jaunuolis.

Tuo tarpu Bičkėje, apie 40 km į vakarus nuo Budapešto, dar 500 migrantų susirėmė su policija; jie atsisakė lipti iš traukinio ir vykti į gretimą pabėgėlių stovyklą.

Pasak vengrų naujienų agentūros MTI, 200-300 migrantų staiga išsiveržė iš stoties ir nubėgo į netoliese esantį miškelį, policijai nepavykus jų sustabdyti.

Dar vienas migrantų nevilties proveržis – keli šimtai jų pabėgo iš pagrindinio Vengrijoje pabėgėlių apdorojimo centro netoli Reskės; dėl to buvo kuriam laikui uždaryta siena į Serbiją.

Penktadienio pavakare apie 300 pabėgusiųjų tebebuvo dingę, nurodė policija.

Vengrija per pastaruosius kelis mėnesius atsidūrė tokioje pačioje padėtyje kaip ir Italija bei Graikija – prie „fronto linijos“, Europą ištikus migrantų krizei. Vien rugpjūtį per vakarų Balkanus žygiavo apie 50 tūkst. žmonių.

Ketvirtadienį į Vengriją įžengė 3 300 migrantų – tai naujausias rekordinis skaičius, kurį pateikia JT pabėgėlių reikalų agentūra.

Vengrijos dešiniųjų vyriausybė, vadovaujama ministro pirmininko V.Orbano, į migrantų antplūdį reagavo tverdama spygliuotos vielos tvorą palei visą sieną su Serbija.

Ketvirtadienį jis gynė savo vyriausybė veiksmus ir kaltino Vokietiją, kad ši sušvelnino prieglobsčio taisykles tūkstančiams migrantų, keliaujančių per Vokietiją.

„Niekas nenori pasilikti Vengrijoje, nei Slovakijoje, nei Lenkijoje, nei Estijoje. Visi nori vykti į Vokietiją. Mūsų darbas – tik juos suregistruoti“, – aiškino V.Orbanas, atvykęs į Briuselį derybų krizės klausimu su Europos Komisijos vadovu Jeanu-Claude'u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu) ir Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku.

„Ši problema – ne Europos; ši problema – Vokietijos“, – pabrėžė jis.

Be kita ko Vengrijos lyderis pažymėjo, kad daugybė musulmonų tarp migrantų yra „grėsmė“ krikščioniškai Europos tapatybei.

Čekija ir Slovakija nesutinka su pabėgėlių kvotomis

Čekija ir Slovakija penktadienį pasiūlė suformuoti Sirijos pabėgėliams koridorių geležinkeliu nuo Vengrijos iki Vokietijos.

„Čekijos Respublika ir Slovakija gali sukurti geležinkelio koridorių Sirijos pabėgėliams, keliaujantiems iš Vengrijos į Vokietiją, jeigu Berlynas ir Budapeštas sutiks“, – pareiškė Čekijos vidaus reikalų ministras Milanas Chovanecas per spaudos konferenciją Prahoje.

Tuo tarpu Čekijos ir Slovakijos ministrai pirmininkai kartu su kolegomis iš Vengrijos ir Lenkijos paskelbė pareiškimą, kuriuo atmetama bet kokia kvotų sistema pabėgėliams priimti 28 Europos Sąjungos šalyse.

Šie keturi premjerai sako, kad būtina „išsaugoti savanorišką ES solidarumo priemonių prigimtį“.

Jie primygtinai tvirtina, kad „bet kuris pasiūlymas, vedantis prie privalomų ir stabilių solidarumo priemonių kvotų, yra nepriimtinas“.

Europą šiais remtai užplūdo daugybė migrantų, – jau daugiau kaip 332 tūkstančiai.

Vokietija prognozuoja šiemet galinti sulaukti 800 tūkst. prieglobsčio prašymų ir spausdama prašo kitų ES šalių daugiau prisidėti prie šos problemos sprendimo.

Serbija pasiruošusi tartis dėl kvotos

Serbija penktadienį pareiškė esanti pasiruošusi tartis dėl migrantų priėmimo kvotos ir pasidalyti našta su Europos Sąjunga, kurios nare siekia tapti.

Vidaus reikalų ministras Neboiša Stefanovičius sakė, kad Serbija „pasiruošusi kalbėtis“ apie migrantų priėmimo kvotas pagal kol kas oficialiai nepaskelbtą ES planą paskirstyti atvykėlius visame 28 šalių bloke.

„Esame šalis, norinti tapti ES nare, todėl dabar geras laikas parodyti, kad esame pasiruošę šiam uždaviniui“, – sakė ministras.

Vokietija neteiks patarimų

Vokietijos vyriausybė neketina patarinėti Vengrijai, kaip ji turėtų elgtis su migrantais, atsisakančiais registruotis pabėgėlių stovyklose.

Vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas (Štefenas Zeibertas) penktadienį sakė negalįs „teikti jokių rekomendacijų Vengrijos valdžiai ar bet kam kitam, kai nėra tiksliai žinoma padėtis Budapešte ir apylinkėse“.

Pabėgėliai stengiasi vengti stovyklų Vengrijoje, nes jie nenori šioje šalyje prašyti prieglobsčio. Vengrija tvirtina, kad šis pabėgėlių antplūdis yra Vokietijos problema, nes dauguma jų nori vykti į Vokietiją.

St.Seibertas pakartojo Berlyno požiūrį, kad ši problema spręstina visos Europos mastu. Jis pažymėjo, kad Budapešto pareiga registruoti ir apdoroti migrantus bei pasirūpinti jais.

„Vokietija supranta, kad Vengrija, laikydamasi Vakarų bendruomenės vertybių, teisingai vykdys savo teisinius ir humanitarinius įsipareigojimus“, – sakė St.Seibertas.

Pageidauja griežtesnių taisyklių vakarų Balkanams

Vokietija ragina Europos Sąjungą sugriežtinti prieglobsčio teikimo sąlygas iš vakarų Balkanų atvykstantiems piliečiams, nes šiame regione esančios valstybės esančios saugios, pareiškė Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas (Štefenas Zeibertas) penktadienį.

„Vakarų Balkanų valstybės ruošia sau kelią į Europą, kai kurios jų jau siekia narystės (Europos Sąjungoje)“, – sakė jis žurnalistams.

„Iš tikrųjų jas galima apibrėžti šalimis, kuriose nėra politinės priespaudos ar pilietinio karo – taigi, nėra aplinkybių, kuriomis galima būtų grįsti prieglobsčio prašymus“, – pridūrė St.Seibertas.

Palaidoti žuvę sirai

Du mažamečiai sirai, kurie nuskendo kartu su savo motina, mėgindami nuplaukti valtimi iš Turkijos į Graikiją, penktadienį buvo palaidoti Sirijos mieste Kobanėje (Ain al Arabe), pranešė žiniasklaida.

Vieno iš žuvusių vaikų – trimečio Aylano Kurdi (Ailano Kurdžio) – nuotrauka, kurioje žuvęs berniukas matomas gulintis ant bangų skalaujamo paplūdimio smėlio, visame pasaulyje sužadino užuojautą ir pasipiktinimą dėl išsivysčiusių šalių, esą per mažai darančių, kad padėtų pabėgėliams.

Tų vaikų tėvas Abdullah Kurdi (Abdula Kurdis) verkė, kai jo šeimos nariai buvo palaidoti vienas šalia kito per „kankinių ceremoniją“ kurdiškame Kobanės mieste, esančiame šalia sienos su Turkija.

Kalbėdamas sienos perėjoje A.Kurdi išreiškė viltį, kad jo šeimos tragedija paskatins arabų valstybes padėti Sirijos pabėgėliams.

„Noriu, kad arabų vyriausybės, o ne Europos šalys, pamatytų, (kas nutiko) mano vaikams ir dėl jų padėtų žmonėms“, – vyras sakė vaizdo įraše, kurį savo tinklalapyje paskelbė viena vietos radijo stotis.


Šiame straipsnyje: PabėgėliaimigrantaiES

NAUJAUSI KOMENTARAI

dar kartą klausiu

dar kartą klausiu portretas
kas verkė ir verkia dėl žuvusių ukrainiečių vaikų? Kas grąžo dėl to rankas Europoje? Beje, vaikai to arabo žuvo, o štai "mobiliaką" jis sugebėjo išsaugoti? Žiūrėkim, kas darosi prie pat mūsų sienų. O Vokietija pati prisiprašė, prisižadėjo, todėl dabar tegul taikosi su mūsų kvotų sąlygomis.

problema yra

problema yra portretas
didžiulė, bet ją užsikrovė Vokietija, o dabar reikalauja, kad visa Europa dalytųsi pabėgėliais. Ne visos šalys tokios turtingos ar net labai turtingos, pvz., Vokietija, todėl neturi būti priverstino pabėgėlių skirstymo. Lietuva gali priimti tik tiek, kiek buvo sutarta (325 žmones), nes tik tiek galės išmaitinti ir padėti. Dėl kažkokių pažadų, kad toms valstybėms, kurios imigrantų priėmė mažiau, bus atseikėta, nepadedama ir pan., tai tuščios kalbos, nes ES net grobikui putleriui nesugebėjo parodyti jo vietos ir kol kažką nutarė praėjo daug brangaus laiko. Tad ES šalims niekas negali nei grasinti, nei žadėti kokių sankcijų. Reikia padėti tik tiems, kam būtina ir kam tikrai reikia, o ne ekonominiams imigrantams, kurie Vokietiją jau šiandien pavertė islamabadu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių