Egipto prezidentas džihadistų pareiškimą apie numuštą lėktuvą vadina propaganda

  • Teksto dydis:

Egipto prezidentas Abdul Fattahas al Sisi (Abdul Fatahas Sisis) pavadino propaganda vienos džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) grupuotės pareiškimus, kad ji yra atsakinga už Rusijos keleivinio lėktuvo katastrofą Sinajaus pusiasalyje, antradienį pranešė Britanijos nacionalinis transliuotojas BBC.

„Kai skelbiama propaganda, kad jis sudužo dėl ISIS, tai yra vienas iš būdų pakenkti stabilumui ir saugumui Egipte bei Egipto įvaizdžiui“, – A.F.al Sisi sakė BBC, vartodamas alternatyvų „Islamo valstybės“ akronimą.

Vienas aukšto rango JAV žvalgybos pareigūnas anksčiau pareiškė, kad „mažai tikėtina“, jog IS yra susijusi su Rusijos bendrovės „Kogalymavia“ lėktuvo sudužimu šeštadienį Sinajaus pusiasalyje, per kurį žuvo visi 224 juo skridę žmonės.

„Patikėkite manimi, padėtis Sinajuje, juolab toje ribotoje teritorijoje, yra visiškai kontroliuojama, – sakė Egipto lyderis. – Visi, suinteresuoti šiuo reikalu, gali laisvai dalyvauti tyrime.“

Ekspertai sakė, kad lėktuvo nuolaužos ir aukų palaikai yra išsibarstę dideliame plote, o iš šio fakto galima dalyti išvadą, kad laineris subyrėjo ore.

Pirmadienį JAV nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis (Džeimsas Klaperis) pareiškė negalintis atmesti IS dalyvavimo šeštadienį įvykusioje katastrofoje, bet manantis, kad toks scenarijus „mažai tikėtinas“.

„Kol kas neturime jokių tiesioginių įrodymų apie kokį nors teroristų vaidmenį“, – sakė jis.

Anksčiau pirmadienį „Kogalymavia“ nurodė, kad lėktuvas sudužo dėl „išorinių“ veiksnių ir atmetė bet kokio techninio gedimo arba žmogaus klaidos galimybę.

Lėktuvo juodųjų dėžių, kurių informacija gali padėti išaiškinti to lemtingo reiso paslaptį, analizė turėtų prasidėti antradienį, sakė Egipto pareigūnai.

Analitikai neigė pareiškimus, kad tas laineris galėjo būti numuštas su IS susijusių grupuočių, veikiančių tame regione, kai skrido maždaug 9 km aukštyje, tačiau neatmetė galimybės, kad lėktuve buvo padėta bomba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių