Egipte sudužusio Rusijos lėktuvo juodoji dėžė patvirtino staigų „galą“

  • Teksto dydis:

Egipte praėjusią savaitę sudužusio Rusijos lėktuvo juodųjų dėžių duomenys patvirtina, kad laineris veikiausiai buvo susprogdintas, pranešė šaltiniai prieš Egipto vadovaujamai tyrėjų komandai šeštadienį paskelbiant pirmąsias išvadas dėl tos katastrofos.

Tiek skrydžio duomenų registratorius, tiek pokalbių pilotų kabinoje įrašymo įrenginys nustojo veikti praėjus 24 minutėms nuo lėktuvo pakilimo skristi iš Šarm aš Šeicho kurorto į Sankt Peterburgą. Laineriui sudužus Sinajaus pusiasalyje, žuvo visi 224 lėktuve buvę žmonės.

Kairas ir Maskva iš pradžių neigė džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) pareiškimą, kad lainerį sunaikino jo nariai, bet gausėjant įrodymų apie ataką kelios šalys patarė savo piliečiams nevykti į Šarm aš Šeichą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį taip pat nurodė sustabdyti visus skrydžius į šį Raudonosios jūros kurortą. Toks sprendimas tapo nauju smūgiu sunkius laikus išgyvenančiam Egipto turizmo sektoriui.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė naujienų agentūroms, kad tai nereiškia, jog Rusija patikėjo, kad katastrofos, kuri pagal aukų skaičių yra didžiausia per Rusijos aviacijos istoriją, priežastis buvo išpuolis. Jis pridūrė, kad tyrimas tęsiamas.

Rusijos nepaprastųjų situacijų ministras nurodė, kad Rusijos ekspertai paėmė mėginių iš sudužusio lėktuvo ir dabar juos tiria, ieškodami kokių nors sprogmenų pėdsakų.

Tačiau tyrimui artimi šaltiniai sakė naujienų agentūrai AFP, kad juodųjų dėžių duomenys „tvirtai palaiko“ prielaidą, kad lainerį sunaikino bombos sprogimas.

Kitas tam tyrimui artimas asmuo Paryžiuje sakė, kad lėktuvo katastrofa buvo „ūmi, staigi“. „Viskas buvo normalu per skrydį, absoliučiai normalu – ir staiga nebebuvo nieko“, – aiškino jis.

Egipto aviacijos ministras Hossamas Kamalas (Hosamas Kamalas) ir Egipto vadovaujamos tyrėjų grupės vadovas ketina surengti savo pirmąją spaudos konferenciją šeštadienį 15 val. Grinvičo (17 val. Lietuvos) laiku, nors vyriausybė perspėjo, kad jis gali būti atidėtas.

Pasibaisėtinos saugumo sąlygos

Egipto prezidento Abdel Fattaho al Sisi (Abdel Fataho Sisio) biuras nurodė, kad valstybės vadovas telefonu kalbėjosi su V.Putinu ir kad jiedu susitarė glaudžiau koordinuoti veiksmus, kad būtų geriau užtikrinamas „Rusijos lėktuvų saugumas“.

Didėjant tarptautinės bendruomenės susirūpinimui, Europos oro bendrovės ruošėsi pargabenti namo tūkstančius turistų iš Raudonosios jūros kurorto, virtusio Egipto turizmo sektoriaus brangakmeniu.

Danija penktadienį tapo dar viena Europos šalimi, perspėjusia savo piliečius nevykti į Šarm aš Šeichą. Anksčiau tokius perspėjimus paskelbė Prancūzija, Belgija, Didžioji Britanija ir kitos šalys, o kai kurios oro bendrovės dėl visa pikta uždraudė keleiviams vežtis registruoto bagažo.

JAV taip pat pareiškė sustiprinsiančios saugumo patikras reisuose iš kai kurių oro uostų Artimuosiuose Rytuose.

Šarm aš Šeiche tvyrojo sumaištis, kai tūkstančiai sunerimusių ir įpykusių britų, kurie tikėjosi parskristi namo, buvo išsiųsti atgal į savo viešbučius, Egiptui užblokavus kai kuriuos kitus repatriacijos skrydžius.

„Manau, daugybei žmonių iškils klausimas, ar verta kada nors vėl vykti į Egiptą“, – sakė į Londoną parskridusi 34 metų Emma Turner (Ema Terner), gyvenanti pietryčių Anglijoje.

Penktadienį aštuoniais reisais į Britaniją grąžinta apie 1,4 tūkst. turistų, kai buvo atšaukti skrydžių apribojimai, bet keleiviams buvo leista pasiimti tik salone telpantį bagažą.

H.Kamalas sakė, kad penktadienį buvo planuoti 29 reisai, bet išskrido tik aštuoni lėktuvai, nes oro uostas neįstengė susitvarkyti su didžiuliu palikto bagažo kiekiu.

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ citavo nacionalinės oro bendrovės „Aeroflot“ atstovą, kuris sakė, kad penktadienį bus pasiųstas lėktuvas, turintis išskraidinti Šarm aš Šeiche įstrigusius rusus.

Smūgis turizmo sektoriui

IS pareiškė sunaikinusi keleivinį lainerį, keršydama už Rusijos aviacijos smūgius Sirijoje, bet nepaaiškino, kaip ta ataka buvo įvykdyta.

Jeigu tikrai tai buvo „Islamo valstybės“ išpuolis, šis atvejis būtų pirmasis kai džihadistai, kontroliuojantys dideles teritorijas Sirijoje ir Irake, nusitaikė į keleivinį lėktuvą.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pažymėjo, kad Vašingtonas „rimtai“ svarsto prielaidą, kad lėktuve buvo padėta bomba, o Britanijos premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) sakė žurnalistams, kad „labiau tikėtina“, jog katastrofos priežastis buvo „teroristų bomba“.

Egiptas sugriežtino saugumo priemones savo oro uostuose, kad „suteiktų pasitikėjimo Britanijos vyriausybei, bet tai nereiškia, kad mes sutinkame su kokiu nors (katastrofos) scenarijumi“, sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Ahmedas Abu Zeidas.

Šis incidentas gali smarkiai pakenkti Egipto turizmo sektoriui, kuris dar nėra atsigavęs po 2011 metais įvykusios Arabų pavasario revoliucijos sumaišties.

Šarm aš Šeichas, kadaise buvęs atokus Raudonosios jūros paplūdimys, išaugo į Egipto turizmo sektoriaus brangakmenį. Dešimtys šio kurorto prabangių viešbučių ir verdantis naktinis gyvenimas pritraukdavo daug turistų iš viso pasaulio.

Kelerius metus iki 2011-aisiais įvykusio liaudies sukilimo, per kurį buvo nuverstas ilgametis prezidentas Hosni Mubarakas (Hosnis Mubarakas), Šarm aš Šeichą per metus aplankydavo vidutiniškai 3–4 mln. turistų.

Tyrėjai dar nelinkę teikti jokios „hipotezės“

Egipto užsienio reikalų ministras šeštadienį pareiškė, kad jo šalyje neatmetama jokia galima Rusijos keleivinio lėktuvo katastrofos versija, bet kol kas iš nelaimės tyrimo negauta „jokios hipotezės“.

Sameh Shoukry (Samė Šukris) sakė per spaudos konferenciją, kad užsienio žvalgyba, spėjanti, jog lėktuve sprogo bomba, ir tai paskatino kelias šalis apriboti skrydžius į Egiptą, bet „lig šiol nepateikė Egipto saugumo tarnybai“ tą spėjimą pagrindžiančių faktų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių