Egiptas nuteisė Musulmonų brolijos lyderį kalėti iki gyvos galvos

  • Teksto dydis:

Egipto teismas pirmadienį skyrė laisvės atėmimą iki gyvos galvos Musulmonų brolijos lyderiui ir dar 35 žmonėms už jų vaidmenį įnirtinguose susirėmimuose, įsiplieskusiuose po to, kai armija nuvertė islamiškų pažiūrų prezidentą Mohamedą Mursi (Mohamedą Mursį), pranešė vienas teismo pareigūnas.

Musulmonių brolijos aukščiausiajam lyderiui Mohamedui Badie (Mohamedui Badžiui) jau anksčiau buvo skirti mirties ir įkalinimo iki gyvos galvos nuosprendžiai pagal kitus kaltinimus.

Teismas taip pat skyrė 3-15 metų laisvės atėmimo bausmes kitiems 48 kaltinamiesiems, o dar 20 žmonių buvo išteisinti.

Pareigūnai suėmė tūkstančius Brolijos narių ir lyderių, tarp jų M.Mursi, po to, kai šalies vadovas buvo nuverstas armijos 2013 metais.

Šimtams jų buvo skirta mirties bausmė, nors daugelis pateikė apeliacijas ir laimėjo procesus aukštesnės instancijos teisme.

Pirmadienį teismas paskelbė nuosprendį M.Badie ir kitiems kaltinamiesiems dėl jų indėlio per Ismailijos mieste, esančiame prie Sueco kanalo, vykusius neramumus, per kuriuos žuvo trys žmonės.

Šalį daug savaičių krėtė smurtas, kai M.Mursi šalininkai įkūrė protesto stovyklas ir rengė demonstracijas prieš lyderio nuvertimą.

Policijos veiksmai malšinant tuos protestus nusinešė šimtus žmonių gyvybių, o 2013 metų rugpjūčio 14 dieną vaikant demonstrantus iš vienos protestų stovyklos Kaire žuvo daugiau negu 600 žmonių.

M.Mursi, kuris buvo vienas iš aukšto rango Musulmonų brolijos veikėjų, 2012 metais laimėjo pirmuosius šalyje laisvus rinkimus, praėjus kiek daugiau negu metams po Arabų pavasario sukilimo, nuvertusio autoritarinį lyderį Hosni Mubaraką (Hosnį Mubaraką).

Islamiškų pažiūrų prezidento vadovavimas buvo vertinamas prieštaringai, o milijonai protestuotojų Kaire buvo išėję į gatves, reikalaudami jo atstatydinimo. Šie neramumai paskatino armiją nuversti M.Mursi ir jį suimti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių