Džihadistai per savaitę Mosule pražudė beveik 250 žmonių

  • Teksto dydis:

„Islamo valstybės“ kovotojai per praėjusią savaitę nužudė mažiausiai 232 žmones Mosule ir šalia jo, kai Irako vyriausybės pajėgos priartėjo prie miesto, penktadienį pranešė Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių biuras.

„Praėjusį trečiadienį buvo pranešta apie 232 nušautus civilius. Iš jų 190 – buvę Irako saugumo pajėgų nariai“, – žmogaus teisių tarybos atstovė Ravina Shamdasani (Ravina Šamdasani) sakė žurnalistams Ženevoje.

„Šie pranešimai buvo patvirtinti, kiek įmanoma“, – pridūrė ji ir pabrėžė, kad pastarosiomis dienomis nužudytųjų skaičius gali būti dar didesnis.

R. Shamdasani sakė, kad egzekucijos prasidėjo, kai IS dedant pastangas priverstinai perkelti žmones, gyvenančius šalia Mosulo, į šį šiaurinį didmiestį.

Mosulas yra paskutinė „Islamo valstybės“ tvirtovė Irake, o vyriausybės pajėgos yra pradėjusios didelio masto karinę operaciją šiam miestui išvaduoti.

JT žmogaus teisių biuras nurodė, kad džihadistai naudojasi civiliais kaip „gyvaisiais skydais“ tęsiantis mūšiui dėl Mosulo, puolamo JAV remiamų elitinių Irako pajėgų.

„Kai kuriuose rajonuose šalia Mosulo ISIL (IS) verčia dešimtis tūkstančių žmonių palikti savo namus“, – sakė R. Shamdasani.

Tarp nužudytųjų buvo civilių, kurie atsisakė paklusti įsakymui persikelti, taip pat buvusių vyriausybės saugumo tarnybų narių.

Rusija paragino bendradarbiauti

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejusi Lavrovas penktadienį paragino bendradarbiauti, kad iš Mosulo išeinantys grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) džihadistai negalėtų pateikti į Siriją, kai tebesitęsia puolimas šiam Irako miestui atsiimti iš IS pajėgų.

„Mes esame suinteresuoti, bendradarbiaudami su mūsų kolegomis irakiečiais, imtis priemonių, kad būtų užkirstas kelias teroristams trauktis iš Mosulo į Siriją su savo ginklais, su sunkiąją technika, kas, žinoma, rimtai apsunkintų padėtį Sirijoje“, – sakė S.Lavrovas per spaudos konferenciją po derybų Maskvoje su savo kolegomis iš Irano ir Sirijos – Mohammadu Javadu Zarifu (Mohamadu Džavadu Zarifu) ir Walidu Muallemu (Validu Mualemu).

„Aptarsime tai su Jungtinėmis Valstijomis ir kitomis koalicijos narėmis“, – pridūrė jis.

Puolimas paskutiniam svarbiam IS kontroliuojamam Irako miestui atkovoti buvo pradėtas spalio 17 dieną. Dešimtys tūkstančių irakiečių kovotojų artinasi prie Mosulo iš pietų, rytų ir šiaurės.

Rusijos gynybos ministerija praėjusią savaitę ragino koaliciją per Mosulo puolimą „nevaryti teroristų“ iš Irako į Siriją ir perspėjo apie „laisvai klajojančias“ IS džihadistų gaujas.

JAV ketvirtadienį pranešė, kad nuo irakiečių ir kurdų pešmergų operacijos Mosului atkovoti pradžios nukauta iki 900 džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Amerikiečiaia su koalicija

Amerikiečiaia su koalicija portretas
daro juodą darbą, nes žudo taikius gyventojus ir tai vadina klaida. Tai yra tičinis nusiklatimas, nes nori suspėti iki rinkimų sugriauti Masulą

valiooo

valiooo portretas
Jankiams ačiū
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių