Didžiojo teatro šokėjui dėl meno direktoriaus užpuolimo – 6 metai metai kalėjimo

  • Teksto dydis:

Maskvos teismas Didžiojo teatro šokėjui Pavelui Dmitričenkai antradienį skyrė šešerių metų kalėjimo bausmę už teatro baleto trupės meno direktoriaus Sergejaus Filino užpuolimo suplanavimą.

Teisėja taip pat skyrė 10 metų kalėjimo bausmę Jurijui Zaruckiui, kuris šliūkštelėjo S.Filinui į veidą rūgšties, ir ketverių metų kalėjimo bausmę Andrejui Lipatovui, kuris išvežė J.Zaruckį iš nusikaltimo vietos.

Trims atsakovams taip pat buvo nurodyta sumokėti 3,5 mln. rublių (maždaug 106 tūkst. dolerių) kompensaciją S.Filinui dėl tyčinio sunkaus kūno sužalojimo.

Teisėja Jelena Maksimova nusprendė, kad P.Dmitričenka ir dar du vyrai pakenkti S.Filinui planavo kelis mėnesius iki užpuolimo.

Pasak teisėjos, P.Dmitričenka paprašė anksčiau teisto pažįstamo J.Zaruckio įvykdyti užpuolimą, o trečias vyras, Andrejus Lipatovas, nuvežęs J.Zaruckį į nusikaltimo vietą netoli S.Filino buto.

Tačiau teisėja pažymėjo, kad P.Dmitričenka nežinojo apie planą panaudoti rūgštį.

Pasak J.Maksimovos, P.Dmitričenka, kuris garsėjo tokiais „tamsiais“ vaidmenimis kaip Ivano Rūsčiojo, užpulti S.Filiną pasiūlė todėl, kad buvo nepatenkintas tuo, kaip meno direktorius vadovavo šokėjams.

„Dmitričenka buvo nepatenkintas tuo, kaip Filinas skirstė vaidmenis ir premijas šokėjams. Dmitričenka parengė nusikalstamą planą“, - sakė teisėja per didelio dėmesio sulaukusio teismo proceso finalą.
Išblyškęs P.Dmitričenka jos atidžiai klausėsi ir kartais nusišypsodavo draugams žiūrovų vietose.

Teismo proceso metu P.Dmitričenka sakė, kad J.Zaruckis kreipėsi į jį su pasiūlymu sumušti S.Filiną. Šokėjas tvirtina, jog buvo šokiruotas, kai per naujienas išgirdo apie rūgštį, ir jog pasakė J.Zaruckiui, kad jiems reikėtų pasiduoti policijai.

Šokėjas tvirtino, kad yra nekaltas, bet pripažino „moralinę atsakomybę“, nes blogai kalbėjo apie S.Filiną girdint J.Zaruckiui. P.Dmitričenka teigė, kad teatre nepelnytai negaudavo geriausių vaidmenų.

Jis paliudijo, kad J.Zaruckis pasakė jam tylėti ir pagrasino surengti panašų išpuolį prieš P.Dmitričenkos draugę baleriną, jeigu jis kreipsis į policiją.

Teisėjai skelbiant nuosprendį, P.Dmitričenkos motina prisidengė burną. Šokėjo tėvas sakė, kad jie tikėjosi švelnesnės bausmės.

Advokatai nurodė, kad teiks apeliaciją.

Kaltintojai prašė P.Dmitričenkai skirti devynerių metų kalėjimo bausmę, anksčiau teistam J.Zaruckiui 10 metų kalėjimo bausmę, o A.Lipatovui - šešerių metų kalėjimo bausmę.

Po sausio 17 dieną įvykdyto išpuolio prieš S.Filiną imta garsiai kalbėti apie legendinio Didžiojo teatro užkulisiuose rezgamas intrigas ir baleto trupę draskančias vidaus kovas.

Teismo proceso metu buvo mėginama išsiaiškinti, ar S.Filinas, kuris po išpuolio viena akimi beveik nieko nemato, o kitos rega siekia tik 20 proc., yra atsakingas už įtampą ir intrigas teatre.

P.Dmitričenkos, J.Zaruckio ir jų bendrininko Andrejaus Lipatovo, kuris įtariamas atvežęs užpuoliką prie S.Filino namų, teismas prikaustė baleto pasaulio dėmesį ir atskleidė Didžiajame teatre tvyrančią didžiulę nesantaiką.

43 metų S.Filinas, kuris pats anksčiau buvo Didžiojo teatro žvaigždė ir vėliau sugrįžo į jį dirbti meno direktoriumi, emocingai liudydamas teisme sakė, jog niekuomet neatleis kaltininkams už tai, ką jie padarė.

Trys įtariamieji buvo sulaikyti kovą ir nuo tada jiems taikomas kardomasis kalinimas.

S.Filinui Vokietijoje buvo atlikta daugiau nei 20 akių operacijų, tačiau jis sako kone visiškai praradęs regėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių