Devynis afroamerikiečius bažnyčioje nušovusiam vyrui gresia mirties bausmė

  • Teksto dydis:

Vyrui, kuris kaltinamas nušovęs devynis afroamerikiečius vienoje bažnyčioje Pietų Karolinoje, bus pasiūlyta skirti mirties bausmę federalinėje byloje, antradienį paskelbė prokurorai.

22 metų Dylannas Roofas (Dilanas Rufas), kuris buvo užsirašęs į vakarinius Biblijos studijų užsiėmimus Čarlstone veikiančioje Emanuelio afrikiečių metodistų episkopalinėje bažnyčioje, pernai birželio 17 dieną pradėjo šaudyti į tų susitikimų dalyvius iš .45 kalibro pistoleto „Glock“. Trys žmones per tas šaudynes liko gyvi.

Įtariamajam buvo pateikti kaltinimai dėl žudynių tiek valstijos, tiek federaliniame teisme. Kol kas dar nėra aišku, kada bus pradėta nagrinėti federalinė byla.

„Po (JAV Teisingumo) departamento atliko kruopštaus peržiūros proceso, siekiant išsamiai apsvarstyti visus atitinkamus faktinius ir teisinius klausimus, nusprendžiau, kad Teisingumo departamentas sieks mirties bausmės“, – sakoma generalinės prokurorė Lorettos Lynch (Loretos Linč) pranešime.

„Įtariamo nusikaltimo pobūdis ir padaryta žala privertė priimti šį sprendimą“, – pridūrė ji.

Atskirame dokumente, pateiktame JAV apygardos teismui Čarlstone, federaliniai prokurorai įvardijo kelias sunkinančias aplinkybes, kurios, anot jų, pagrindžia sprendimą siūlyti griežčiausią bausmę.

D.Roofas „reiškė neapykantą ir panieką afroamerikiečiams, taip pat kitoms grupėms, o jo priešiškumas afroamerikiečiams atliko vaidmenį tose žmogžudystėse“, – sakoma septynių puslapių pareiškime, kurį pateikė federaliniai prokurorai Julius Richardsonas (Džulijus Ričardsonas) ir Nathanas Williamsas (Neitanas Viljamsas).

Tame dokumente taip pat pažymima, kad D.Roofas „neparodė, kad gailisi“ ir kad jis „nusitaikė į vyrus ir moteris, dalyvavusius Biblijos studijų grupėje Emanuel AME Bažnyčioje, siekdamas padidinti poveikį visuomenei“.

D.Roofas buvo suimtas Šiaurės Karolinoje kitą dieną po šaudynių.

Vėliau viename su juo siejamame tinklalapyje buvo rasta išdėstytų rasistinių pažiūrų, nukreiptų prieš afroamerikiečius, ir nuotraukų, kuriose D.Roofas matomas laikantis ginklus ir JAV Pilietinio karo laikų Konfederatų vėliavą.

Liepą D.Roofas padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl 33 kaltinimų, kuriuos jam pateikė federalinė didžioji žiuri.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių