Dėl Indonezijoje išsiveržusio ugnikalnio evakuoti turistai

  • Teksto dydis:

Indonezijos gelbėtojai trečiadienį dėl ugnikalnio išsiveržimo iš vienos populiariausių žygių vietų evakavo apie 400 turistų, daugiausiai užsieniečių, pranešė vienas pareigūnas.

Barudžanio ugnikalnio išsiveržimas prasidėjo vėlyvą antradienio popietę. Ugnikalnis pradėjo spjaudyti aukštai į orą dūmus ir pelenus po visą Lomboko salą – populiarią turistų lankomą vietovę, esančią į rytus nuo Balio.

Buvo žinoma, kad šalia Barudžanio, esančio Rindžanio ugnikalnio krateryje, yra apie 400 žmonių. Prasidėjus išsiveržimui buvo priimtas sprendimas skubiai juos evakuoti, sakė Nacionalinės nelaimių valdymo agentūros atstovas Sutopo Purwo Nugroho (Sutopas Purvas Nugrohas).

„Gelbėtojų komanda buvo išsiųsta evakuoti turistus. Jie operaciją pradėjo trečiadienio rytą“, – sakė jis.

Turistams buvo liepta laikytis mažiausiai už 3 km nuo rusenančio ugnikalnio. Jis yra pagrindinis kelių dienų žygio iki Rindžanio viršūnės tikslas. Šiuo maršrutu kasmet keliauja tūkstančiai turistų.

S.P.Nugroho sakė, kad nuo sekmadienio į nacionalinį parką atvyko 389 turistai, iš kurių dauguma – užsieniečiai.

Nors didžioji dalis žmonių iki viršūnės keliauja oficialiu maršrutu, gelbėjimo komandos mano, kad kai kurie turistai galėjo nuo jo nuklysti, pridūrė S.P.Nugroho.

Pavojaus lygis antradienį buvo padidintas, nes Barudžanis pradėjo spjaudyti dūmų kamuolius ir karštus pelenus. Tačiau iki aukščiausios rizikos kategorijos dar yra du žingsniai.

Trečiadienį dėl pelenų debesų neužfiksuota jokių sutrikdytų skrydžių, naujienų agentūrai AFP sakė transporto ministerijos atstovas Hemi Pramuraharjo (Hemis Pramurahardžas).

Naktį buvo atšaukti kai kurie skrydžiai iš netoliese esančios Balio salos ir į ją, bet Lomboko tarptautinio oro uosto tai niekaip nepaveikė.

Indonezijoje gana dažni būna skrydžių trukdžiai dėl ugnikalnių išmetamų pelenų. Šalis yra vadinamajame ugnies žiede – Ramųjį vandenyną juosiančioje ugnikalnių ir sprūdžių juostoje.

Barudžanis yra vienas iš 130-ies aktyvių Indonezijos ugnikalnių. Dėl jo išsiveržimo praėjusį mėnesį buvo uždarytas Lomboko oro uostas ir sutrikdyti keli skrydžiai į kaimyninę Balio salą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių