Buvęs Izraelio premjeras siunčiamas už grotų dėl kyšininkavimo

  • Teksto dydis:

Izraelio aukščiausioji teismo institucija antradienį paliko galioti nuosprendį, kuriuo buvęs ministras pirmininkas Ehudas Olmertas buvo pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo, todėl jis taps pirmuoju šalies ekspremjeru, kuriam teks atlikti laisvės atėmimo bausmę.

70-metis E.Olmertas, dirbęs premjero poste 2006–2009 metais, pernai gegužę buvo nuteistas kalėti šešerius metus pagal du atskirus kaltinimus dėl kyšių ėmimo.

Aukščiausiasis Teismas antradienį sutrumpino bausmę iki 1,5 metų ir išteisino pagal vieną kaltinimą, sakoma nutartyje, su kuria susipažino naujienų agentūra AFP.

„Olmertas buvo išteisintas dėl 500 tūkst. šekelių (117 tūkst. eurų) kyšio paėmimo“, – sakoma nutartyje, bet teisėjai „vienbalsiai jį nuteisė dėl 60 tūkst. (14 tūkst.) šekelių kyšio paėmimo“.

„Nuosprendis bus 18 mėnesių“ laisvės atėmimo nuo vasario 15 dienos, sakoma penkių teisėjų priimtame sprendime.

Ši nutartis žymėjo dramatišką atomazgą byloje prieš asmenį, kuris tik prieš kelerius metus vadovavo šaliai ir tikėjosi sudaryti istorinį taikos susitarimą su palestiniečiais.

E.Olmertas buvo priverstas atsistatydinti 2009 metų pradžioje dėl kaltinimų korupcija. Jo pasitraukimas atvėrė kelią išrinkti griežtosios linijos šalininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų), tad vėlesnės pastangos Artimųjų Rytų taikos procese buvo nesėkmingos.

Akmuo nuo širdies

Po antradienį paskelbto nuosprendžio E.Olmertas sakė esantis „patenkintas“, kad iš dalies buvo išteisintas. Jis pridūrė, kad tai buvo „sunki diena“, bet pažymėjo priimantis Aukščiausiojo Teismo sprendimą.

„Šiandien nuo mano krūtinės buvo nukeltas didelis svoris, kai Aukščiausiasis Teismas išteisino mane pagal pagrindinį kaltinimą – dėl „Holyland“ (bylos)“, – E.Olmertas, kuris atrodė pavargęs, sakė žurnalistams prie teismo rūmų.

„Man nuo širdies buvo nukeltas akmuo, – pridūrė jis. – Anksčiau esu sakęs, kad nesu davęs arba paėmęs jokio kyšio. Ir sakau tai vėl šiandien.“

Ilgiau negu dvejus metus nagrinėtoje byloje ekspremjeras ir 15 kitų asmenų buvo kaltinamas dėl pažeidimų, susijusių su didelio gyvenamojo komplekso „Holyland“ statybomis Jeruzalėje, kai E.Olmertas dirbo miesto meru.

2010 metais jis buvo įvardytas pagrindiniu įtariamuoju „Holyland“ byloje ir apkaltintas paėmęs šimtus tūkstančių šekelių iš to projekto vystytojų, prašiusių mainais pašalinti įvairias teisines ir planavimo kliūtis.

Tas modernių daugiaaukščių pastatų kompleksas, architektūriškai menkai derantis prieš Jeruzalės silueto, daugelio laikomas aukšto rango valdžios korupcijos simboliu.

Tačiau su „Holyland“ byla buvo susiję tik kaltinimai E.Olmertui dėl 500 tūkst. šekelių kyšio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis  portretas
^aunuoliai ,jie įdomus žmonės ..bet visi lygūs.Visi myli savo šalį ir šalis..kartoju Šalis rūpinasi savo gyventojais ..Visi lygūs prieš įstatymą..deja jau 25 metai mes esame laisvi ir lygūs...priminkite prašau kas buvo už kažką nuteistas??? Nu prašau priminkite man :D
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių