Belgija tylos minute pagerbė sprogdinimų Briuselyje aukas

  • Teksto dydis:

Belgijos žmonės trečiadienio vidurdienį (13 val. Lietuvos laiku) pagerbė sprogdinimų Briuselio oro uoste ir vienoje metropoliteno stotyje aukas.

Po ceremonijos, surengtos kitą dieną po didžiausių kada nors Belgijoje įvykdytų teroro išpuolių, prapliupo pasiduoti neketinančių belgų plojimai didelėje minioje, susirinkusioje Briuselio centrinėje Biržos aikštėje.

„Tegyvuoja Belgija!“, „Briuselis aukščiau visko!“ – minia skandavo Biržos aikšėje, kuri buvo nuklota gedinčių žmonių suneštomis vėliavomis ir gėlėmis.

Daug žmonių taip pat susirinko dalyvauti simbolinėje solidarumo akcijoje Europos kvartale, kur yra įsikūrusios Europos Sąjungos institucijos – netoli Malbeko metropoliteno stoties, tapusios vienu iš atakų taikinių.

Per akciją Europos kvartale prie Belgijos karaliaus Philippe'o (Filipo) ir jo žmonos prisijungė ir Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris).

Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas (Manuelis Valsas) stovėjo šalia karaliaus ir aukšto rango ES pareigūnų, kartu su Belgijos premjeru Charles'u Micheliu (Šarliu Mišeliu) susirinkusių pagerbti žuvusiųjų.

Valstybinėse įstaigose, mokyklose ir tarp gyventojų trečiadienį tvyrojo nerimas ir baimė, kad kiti žmonės, susiję su antradienį Briuselyje įvykdytais išpuoliais, tebėra laisvėje.

Šalyje buvo paskelbtas trijų dienų nacionalinis gedulas. Per šias atakas žuvo per tris dešimtis žmonių, o dar daugiau kaip 200 buvo sužeisti.

Tuo tarpu Belgijos policija tęsia reidus visoje šalyje, kurioje buvo paskelbtas aukščiausio lygio teroro atakų pavojus, kuris reiškia, kad bet kuriuo momentu gali būti įvykdytas naujas išpuolis.

Briuseliui atsibudus pirmąjį rytą po didžiausio per kelis dešimtmečius smurto išpuolio šiame mieste, sveikuoliai bėgiojo, o šunis vedžiojantys žmonės kasdieniškai šnekučiavosi XVIII amžiaus Briuselio centriniame parke prie šalies parlamento rūmų. Tačiau budintys parko prižiūrėtojai sakė, kad atmosfera buvo kitokia: mieste tvyrojo nerimas; dažnai kaukė specialiųjų tarnybų automobilių sirenos.

„Tai buvo juoda diena. Labai juoda diena“, – sakė 58 metų Jeanas-Marie Vrebosas (Žanas Mari Vrebosas), tvarkantis parke esančią vaikų žaidimo aikštelę.

„Turėtume nubausti tuos, kas vykdo terorizmą. Mes nenusipelnėme teroro. Turėtume juos nubausti, juos sučiupti – ir įvykdyti teisingumą“, – pareiškė jis, rinkdamas šiukšles.

Jo bendradarbis, 24 metų Kevinas Engelsas, pridūrė: „Elgesys pasikeitė. Net mūsų viršininkai atrodo įsitempę. Jie paprašė, kad ištuštintume visas šiukšlių dėžes. Viską atidžiai stebime. Ir girdite sirenas.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
O ar Merkel gėlių ar nunešė ,kad padėkoti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių