Britų parlamentarės vyras: žmonos nužudymas buvo teroro aktas

  • Teksto dydis:

Našliu likęs britų parlamentarės Jo Cox (Džo Koks) vyras jos nužudymą, kuris sukrėtė Didžiosios Britanijos referendumo dėl Europos Sąjungos (ES) kampaniją, pavadino „teroro aktu“, kai trečiadienį vadovavo jos atminimo renginiams, kurie vyko visame pasaulyje.

„Jo nužudymas buvo politinis. Tai buvo teroro aktas“, – pasakė Brendanas Coxas (Brendanas Koksas) maždaug 5-iems tūkst. žmonių, susirinkusių Londono Trafalgaro aikštėje dieną, kai J.Cox būtų šventusi savo 42-ąjį gimtadienį. Tuo pačiu tai buvo ir Britanijos referendumo išvakarės.

Renginiai vyko visame pasaulyje – nuo Bangkoko iki Briuselio, sakė organizatoriai, o JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) velionės, kuri dirbo savanore per jo pirmąją rinkimų į Baltuosius rūmus kampaniją, atminimą pagerbė feisbuke.

„Jo žinojo, kad mūsų politika, geriausiu atveju, vis dar veikia – tai yra, jei pripažįstame savo žmogiškumą vieni kituose, galime stumti į priekį socialinį teisingumą, žmogaus orumą ir taiką, kurių siekiame pasaulyje“, – rašė B.Obama.

Į J.Cox praėjusį ketvirtadienį buvo šauta ir smogta peiliu – gatvėje jos Batlio ir Speno apygardoje Jorkšyre Šiaurės Anglijoje, kur šį trečiadienį taip pat buvo surengtas atminimo renginys.

Nužudyta parlamentarė visame pasaulyje buvo paminėta likus kelioms valandoms iki rinkimų apylinkių Jungtinėje Karalystėje atidarymo: britai ketvirtadienį balsuoja referendume dėl to, ar jų šalis turėtų išstoti iš Europos Sąjungos. Referendumo baigties neįmanoma nuspėti.

Dėl J.Cox, kuri norėjo, kad Britanija liktų Europos Sąjungoje, ir kuri aktyviai rėmė pabėgėlių teises, nužudymo referendumo kampanija buvo sustabdyta trims dienoms.

„Jo gyveno dėl savo įsitikinimų. Ketvirtadienį ji dėl jų mirė. Visą likusį savo gyvenimą mes kovosime už juos jos vardu“, – sakė Brendanas Coxas.

„Ačiū už meilę, kurią skyrėte mūsų šeimai po to, kai ketvirtadienį sugriuvo mūsų pasaulis, – drebančiu balsu kalbėjo jis. – Kad ir kaip visa tai būtų nuostabu ir jaudinama, norėčiau nebūti čia. Verčiau būčiau su Jo.“

B.Coxas sakė, kad jo žmona savo gimtadienį būtų praleidusi įtikinėdama žmones balsuoti už Britanijos pasilikimą Europos Sąjungoje.

Tuo tarpu dangumi triukšmingai praskrido lėktuvas, kuris vilko transparantą su užrašu „Balsuok „Išeiti“, taip pat ir per B.Coxo kalbą.

Nobelio taikos premijos laureatė Malala Yousafzai (Malala Jusafzai), kuriai jos gimtajame Pakistane Talibano ekstremistai 2012 metais šovė į galvą už mergaičių teisės į mokslą propagavimą, taip pat kalbėjo miniai Trafalgaro aikštėje.

„Esu šiandien čia kaip gyvas įrodymas, kad jie negali laimėti kulkomis“, – pasakė 18-metė.

Airių rokeriai U2, kurie dirbo su J.Cox per kovos su skurdu kampaniją „Make Poverty History“, Los Andžele padarė specialų įrašą.

„Jo Cox turėjo viso pasaulio kantrybę žmonėms, kuriems reikia pagalbos“, – pasakė lyderis Bono, o paskui grupė sugrojo dainą „Ordinary Love“.

Didžiuliame ekrane buvo rodomos ištraukos iš jos kalbų parlamente, vaizdai, kaip ji su savo vaikais lipdo sniego senį.

Trečiadienį ryte nedidelis J.Cox paminėjimo renginys įvyko „Unicef“ būstinėje Niujorke, o Paryžiuje parlamentarai ją pagerbė prisisegdami baltas rožes – vilties ir jos gimtojo Jorkšyro simbolį.

J.Cox yra pirmoji nužudyta moteris parlamentarė per šalies istoriją. Paskutinį kartą savo pareigas einantis parlamento narys – Ianas Gow (Ajenas Gou) – žuvo sprogus automobilyje padėtai bombai 1990 metais. Ji nužudė Airijos respublikonų armija (IRA).

J.Cox nužudymu buvo apkaltintas 52 metų Thomas Mairas (Tomas Meras).

Našlaičiai liko J.Cox penkerių metų sūnus Cuillinas (Kulinas) ir trejų metų duktė Lejla (Leila).

Jos atminimui įsteigtas fondas surinko daugiau kaip 1,3 mln. svarų (1,7 mln. eurų) labdaros fondams, kurie remia ir J.Cox palaikytus reikalus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių