Bangladešo policija nukovė išpuolio Dakos kavinėje sumanytoją

  • Teksto dydis:

Bangladešo policija šeštadienį šturmavo vieną kovotojų buveinę netoli Dakos ir nukovė tris islamo ekstremistus, tarp jų ir praeitą mėnesį vienoje sostinėje kavinėje įvykdyto išpuolio, nusinešusio 24 žmonių gyvybes, įtariamą sumanytoją.

„Ten matome tris lavonus, – naujienų agentūrai AFP sakė aukšto rango policijos pareigūnas Sanwaras Hossainas (Sanvaras Hosainas). – Tamimas Chowdhury (Tamimas Čoudhuris) negyvas. Jis buvo Gulšano išpuolio sumanytojas ir ekstremistų grupuotės „Jamayetul Mujahideen Bangladesh“ (JMB) lyderis.“

Policija įtaria, kad šis Bangladešo ir Kanados pilietybes turėjęs vyras yra išpuolio prabangiame Dakos Gulšano rajone sumanytojas.

T.Chowdhury buvo nukautas per maždaug valandą trukusį susišaudymą tarp ekstremistų ir policijos už 25 kilometrų į pietus nuo Dakos esančio Narajangandžo miesto Paikparos rajone, sakė S. Hossainas.

Bangladešo nacionalinės policijos vadas A.K.M Shahidulas Hoque (A.K.M.Šahidulas Hokė) agentūrai AFP sakė, kad policija yra „99 proc. įsitikinusi“, jog T.Chowdhury slapstėsi toje buveinėje, kai policija pradėjo šturmą.

Į Bangladešą iš Kanados 2013 metais grįžęs T. Chowdhury vadovavo uždraustai grupuotei JMB. Policija ją kaltina dėl išpuolio kavinėje, per kurį 18 užsieniečių buvo nušauti ar užkapoti.

Penki užpuolikai liepos 1 dieną įsiveržė į restoranėlį „Holey Artisan Bakery“ prabangiame Dakos Gulšano rajone ir nužudė 20 įkaitų, tarp jų devynis italus ir septynis japonus, kol specialiųjų pajėgų komandos nutraukė apsiaustį. Per šią ataką taip pat žuvo du kiti civiliai ir du policininkai, o apie 50 žmonių buvo sužeisti.

Visi penki užpuolikai irgi buvo nukauti.

Atsakomybę dėl šios atakos prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), paskelbęs šiurpių nuotraukų iš atakuotos kavinės, užfiksuotų prieš karių šturmą.

Tačiau Bangladešo valdžia tuos pareiškimus atmetė ir tvirtino, kad tarptautiniai džihadistų tinklai nėra prasiskverbę į trečią didžiausią musulmonišką valstybę.

Per pastaruosius trejus metus Bangladeše surengtas ne vienas mirtinas išpuolis, įskaitant atakas prieš užsieniečius, žmogaus teisių aktyvistus ir religinių mažumų atstovus. Atsakomybę už daugumą išpuolių prisiėmė tiek „Islamo valstybė“, tiek ir teroristų tinklo „al Qaeda“ vietos padalinys.

Kritikai kaltina, kad Bangladešo ministrės pirmininkės Sheikh Hasinos (Šeich Hasinos) vyriausybė atsisako pripažinti tikrąją islamo ekstremistų keliamą grėsmę ir kaltina ją siekiant pasinaudoti šiais išpuoliais, kad sukompromituotų savo vietinius oponentus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių