Austrijos policija sulaikė dešimtis prieš Vienos pokylį protestavusių aktyvistų

  • Teksto dydis:

Austrijos policija penktadienį sulaikė dešimtis protestuotojų, prasiveržus smurtui per demonstracijas prieš kasmetinį imperatoriškuosiuose Hofburgo rūmuose rengiamą Vienos pokylį , kuris tradiciškai pritraukia dešiniųjų pažiūrų veikėjų.

Apie 5 000 demonstrantų, kurių daugelis atvyko iš užsienio, išėjo į Austrijos sostinės gatves, protestuodami prieš vadinamąjį Akademikų pokylį, kuris yra kasmetinio Vienos pokylių sezono dalis ir buvo organizuotas ultradešiniosios Laisvės partijos.

Šis oficialaus formato pokylis, pastaraisiais metais pritraukdavęs iškilių ultradešiniosios stovyklos veikėjų, kaip Prancūzijos partijos „Nacionalinis frontas“ lyderė Marine le Pen (Marin Le Pen), dabar kasmet tampa dingstimi jo šalininkų susirėmimams su kairiųjų pažiūrų priešininkais.

Šiemet kai kurie demonstrantai laikė plakatus su užrašu „Naciai, lauk!“.

Vienas policijos atstovas sakė transliuotojui ORF, kad 38 žmonės buvo sulaikyti, vienas policininkas buvo sužeistas.

Policija uždraudė šešias iš 20 planuotų demonstracijų, baimindamasi galinčio prasiveržti ultrakairiųjų protestuotojų smurto. Šie draudimai atgaivino debatus, kokiu mastu demokratinės valstybė turėtų blokuoti eitynes, kurių dalyviai palaiko vieną ar kitą idėją.

Prisimindama kritiką dėl ankstesnių demonstracijų šiurkštaus išvaikymo, Vienos policija šiemet neuždraudė žmonėms dangstytis veidus sostinės centre ir nustatė mažesnę riboto lankymo zoną aplink Hofburgo rūmus. Užtikrinti tvarkos buvo pasiųsti 2,5 tūkst. policijos pareigūnų.

Laisvės partijos lyderis Heinzas-Christianas Strache (Heincas Kristianas Štrachė) išprovokavo prieštaringų vertinimų, įvardijęs save ir kitus pokylio dalyvius „naujaisiais žydais“, nes kai kurie kviesti svečiai buvo įbauginti protestų prieš 2012-aisiais vykusį Akademikų pokylį, kuris tais metais buvo surengtas minint Tarptautinę Holokausto atminimo dieną.

Nacistinė Vokietija 1938 metais aneksavo Austriją, kurios žydų bendruomenė, apie 200 tūkst. žmonių, buvo nušluota per Holokaustą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių