Australijoje ryklys sužalojo 17-metį banglentininką

  • Teksto dydis:

Prie Australijos rytinių krantų ryklys pirmadienį apkandžiojo 17-metį banglentininką, jaunuolis buvo hospitalizuotas, pranešė policija.

Greitosios pagalbos tarnyba buvo iškviesta į populiarų Švyturio paplūdimį prie Balinos miestelio Naujojo Pietų Velso valstijoje, kur pastaraisiais metais įvyko jau keli panašūs incidentai. Gelbėtojai buvo informuoti, kad ryklys ryte įkando jaunuoliui, vidurinės mokyklos moksleiviui, į klubą.

Ryklys puolė iš už nugaros ir perkando banglentės pelekus, kai paauglys gulėjo ant banglentės ir yrėsi. Ryklio apatinis žandikaulis įsikirto į stiklo pluoštą, o viršutiniai dantys įsmigo į paauglio dešinį klubą ir šlaunį, sakė Balinos meras Davidas Wrightas (Deividas Raitas).

„Jaunuolis pats išlipo iš vandens, o paplūdimyje buvusi slaugytoja suteikė jam pagalbą, – nurodė Naujojo Pietų Velso policija. – Jam buvo vieną kartą įkąsta į klubą; jis išvežtas į Lismoro pagrindinę ligoninę stabilios būklės.“

Pasak D.Wrighto, ryklio dantys gana giliai trijose ar keturiose vietose įsmigo į Balinoje gyvenančio vaikino koją

Meras pridūrė: „Laimei, budėjo gelbėtojai, kurie greitai prisistatė ten. Jam viskas turėtų būti gerai. Buvo (įkąsta) labai arti jo arterijos.“

Liudininkai sakė, kad tai tikriausiai buvo 3 m ilgio didysis baltasis ryklys.

Policija paskelbė, kad visi Balinos paplūdimiai uždaromi vienai parai – per patį moksleivių atostogų įkarštį.

Pernai vasarį 41 metų japonų turistas, kuris plaukiojo banglente prie Švyturio paplūdimio, žuvo netekęs abiejų kojų per 3–4 m ilgio didžiojo baltojo ryklio užpuolimą.

Po tos tragedijos Balinos rajone įvyko keturi ryklių užpuolimai, po kurių apkandžiotus žmones reikėjo gydyti ligoninėje, o dar daug kartų rykliai buvo sukėlę rimtą pavojų žmonėms, sakė D.Wrightas.

Valstijos vyriausybė praėjusį mėnesį atsisakė planų apsaugoti Švyturio paplūdimį 700 m ilgio nailoniniu barjeru nuo ryklių.

2015 metais Naujojo Pietų Velso pakrantėse 14 žmonių nukentėjo per neišprovokuotas ryklių atakas, o 2014-aisiais tokių incidentų buvo tik trys, rodo Sidnėjaus Tarongos zoologijos sodo statistika.

Daugiausiai tokių užpuolimų įvyko 60 km ilgio pajūrio ruože nuo Evanso kyšulio iki Bairono įlankos. Šiame ruože taip pat yra Balina – populiarus banglentininkų kurortas už 740 km į šiaurę nuo Sidnėjaus.

Pernai pasaulyje užfiksuoti 98 ryklių užpuolimai ir šis per metus įvykusių atakų skaičius buvo visų laikų rekordas, rodo Floridos universiteto tyrimas. Šešios akistatos su rykliais buvo mirtinos.

Keliamos teorijos, kad ryklių įpročiai kinta dėl pasaulio klimato pokyčių ir šylančio vandens, taip pat dėl meteorologinio reiškinio El Ninjo, kuris praeitais metais buvo ypač stiprus. Be to, vandens sportas tampa vis populiaresnis, todėl žmonių susidūrimų su jūrų grobuoniais tikimybė didėja.


Šiame straipsnyje: rykliaiAustralijapavojus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių