Jemeno laidotuvių ataka – numanomas karo nusikaltimas

  • Teksto dydis:

Jemene mažiausiai šimtą keturiasdešimt gyvybių nusinešęs aviacijos smūgis, suduotas laidotuvių ceremonijai, yra „numanomas karo nusikaltimas“, ketvirtadienį pareiškė tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW).

Šeštadienio antskrydis, dėl kurio husių sukilėliai apkaltino Saudo Arabijos vadovaujamą karinę koaliciją, buvo vienas kruviniausių per šios koalicijos oro smūgių kampaniją prieš sukilėlius ir jų sąjungininkus. 

Koalicija sulaukia vis griežtesnės tarptautinės kritikos dėl civilių aukų per jos vykdomus bombardavimus.

„(Laidotuvių) ceremonijoje dalyvavo kariškiai ir civiliai pareigūnai, netiesiogiai prisidedantys prie kovos veiksmų, tačiau ten taip pat buvo keli šimtai civilių žmonių ir tai verčia manyti, kad ataka buvo neteisėtai neproporcinga“, – rašoma HRW išplatintame pareiškime.

„Smūgis laidotuvių ceremonijai išryškina būtinybę skubiai atlikti patikimą tarptautinį tyrimą dėl numanomų karo įstatymų pažeidimų Jemene“, – pabrėžiama pareiškime. 

Organizacija ragina užsienio šalių, tarp jų – Jungtinių Valstijų ir Didžiosios Britanijos, vyriausybes nedelsiant nutraukti ginklų pardavimą Saudo Arabijai.

„Pastaruosius 19 mėnesių neteisėtai atakavusi mokyklas, turgavietes, ligonines, vestuvininkus ir gyvenamuosius namus, dabar Saudo Arabijos vadovaujama koalicija į nuolat augantį savo pažeidimų sąrašą įtraukė laidotuves“, – sakė HRW Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos skyriaus vadovė Sarah Leah Whitson (Sara Lija Vitson).

„Reikia atlikti nepriklausomą tarptautinį šio žiauraus įvykio tyrimą, nes koalicija parodė, kad nėra linkusi laikytis savo teisinių įsipareigojimų tai ištirti“, – sakė ji.  

Tarp žuvusiųjų per oro smūgį buvo sukilėlių pajėgų aukšto rango vadų, nurodė sukilėlių kontroliuojama naujienų agentūra „Saba“.  

Saudo Arabija pranešė švelninanti sukilėlių kontroliuojamų rajonų blokadą, kad būtų galima evakuoti šimtus sužeistųjų, kurie bus išvežti gydyti į užsienį.

Iš pradžių koalicija tvirtino nesanti atsakinga už oro smūgį laidotuvių ceremonijai, tačiau sulaukusi griežto Vakarų vyriausybių pasmerkimo pažadėjo ištirti šį „apgailestavimą keliantį ir skausmingą“ įvykį.

Sekmadienį Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai išsiųstame laiške Saudo Arabija išreiškė „didžiulį apgailestavimą dėl atakos“, – pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Karalystė taip pat pakartojo, kad visapusiškai gerbia ir laikosi tarptautinės humanitarinės teisės, tarptautinių žmogaus teisių normų, ir pabrėžė, kad stengsis toliau užtikrinti visas reikalingas priemones apsaugoti civilius žmones ir civilinius objektus“, – citavo laišką Saudo Arabijos žiniasklaida.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių