Armėnijoje po įkaitų dramos pasidavė 20 užpuolikų

  • Teksto dydis:

Armėnijos sostinėje 20 prieš vyriausybę nusistačiusių ginkluotų užpuolikų, kurie dvi savaites laikė užėmę vieną policijos kompleksą, pasidavė sekmadienį vakare, užbaigdami įtemptą dramą, pareikalavusią dviejų policininkų gyvybių ir išprovokavusią masinius opozicijos šalininkų protestus.

Ginkluoti vyrai pasidavė kitą dieną po to, kai policija perspėjo šturmuosianti pastatą, kad užbaigtų krizę, provokavusią audringas opozicijos šalininkų demonstracijas sostinėje Jerevane.

„Saugumo pajėgų antiteroristinė operacija baigėsi, o ginkluotos grupės nariai sudėjo ginklus ir pasidavė pareigūnams“, – sakoma nacionalinės saugumo tarnybos pranešime.

„20 teroristų buvo suimti, – pridūrė tarnyba. – Policijos pulko teritorija buvo išvaduota.“

Per dvi savaites trukusią dramą užpuolikai taip pat buvo paėmę įkaitų, bet šeštadienio vakarą paleido paskutinius du savo laikytus medikus.

Jie reikalavo, kad būtų paleistas kaltinamas opozicijos lyderis Žirairas Sefilianas, ir kad atsistatydintų prezidentas Seržas Sargsianas – buvęs Komunistų partijos lyderis, vadovaujantis Armėnijai nuo 2008 metų.

Vienas armėnų tinklalapis anksčiau sekmadienį paskelbė vieno iš policijos pastate užspeistų užpuolikų pareiškimą, kad jie esą pasiruošę pasiduoti.

„Tęsime kovą, būdami kalėjime. Tikime, kad pasiekėme savo tikslą: tapome kibirkštimi, kuri leido žmonėms sukilti, todėl kraujo lieti neverta“, – tinklalapis citavo Varužaną Avetisianą.

Skelbiama, kad praeitą naktį saugumo pajėgos sutelkė „40 šaulių, kurie laukė“ šturmo pradžios, o jeigu jo grupė būtų pasipriešinusi, būtų įvykusi „kruvina pirtis“.

Tūkstančiai protestuotojų

Armėnijoje kilo sąmyšis, kai grupė ginkluotų užpuolikų liepos 17 dieną įsiveržė į policijos kompleksą, nužudė vieną pareigūną, o kelis kitus paėmė įkaitais.

Vėliau užpuolikai paleido pareigūnus, bet pagrobė keturis medikus, kuriuos vėliau vieną po kito paleido.

Šeštadienį dar vienas policininkas buvo nušautas snaiperio, pasak pareigūnų, šaudžiusio iš užgrobto policijos pastato, bet užpuolikai šiuos kaltinimus neigė.

Dėl šios krizės į gatves išėjo tūkstančiai opozicijos šalininkų, reikalaujančių, kad prezidentas S. Sargsianas atsistatydintų.

Penktadienį demonstracijos metu prasiveržė smurtas, kai policija, vaikydama minią, panaudojo gumines lazdas, kurtinamąsias granatas ir dūminius užtaisus. Daugiau negu 70 žmonių, tarp jų – žurnalistų, buvo sužeisti, o dar dešimtys buvo suimti.

JAV ir Europos Sąjunga išreiškė susirūpinimą dėl šių neramumų.

Nepaisydami smurto, keli tūkstančiai protestuotojų vėl susirinko Jerevane sekmadienio vakarą, reikalaudami prezidento atsistatydinimo ir skanduodami ginkluotos grupės, pasivadinusios „Sasna Crer“ bei jos lyderio Pavliko vardus.

„Sasna Crer“ palaiko Ž. Sefilianą, įnirtingą vyriausybės kritiką, kuris birželį buvo suimtas kartu su dar šešiais savo šalininkais ir buvo apkaltintas sąmokslu užgrobti vyriausybės pastatus bei telekomunikacijų objektus.

Įkaitų krizė ir smurtas supurtė šią mažą Kaukazo valstybę, praėjus keliems mėnesiams po to, kai atsinaujino konfliktas su Azerbaidžanu dėl separatistinio Kalnų Karabacho regiono, kuriame gyventojų daugumą sudaro armėnai. Balandį per susirėmimus tame regione žuvo 110 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių