Ar raketos pagaliau gabenamos?

Rusų pareigūnai teigia, kad pradėjo gabenti raketų sistemas "S-300" į Iraną. Bet iraniečiai šiuo klausimu buvo nekalbūs.

Rusijos premjero pavaduotojas Dmitrijus Rogozinas, duodamas interviu radijui "Echo Moskvy", patvirtino, kad raketos gabenamos, tačiau neįvardijo nei tų sistemų skaičiaus, nei kitokių detalių.

"Laikomės sutarties sąlygų. Jie sumokėjo, o mes parduodame. Dabar vyksta įrangos tiekimas", – paaiškino D.Rogozinas ir pridūrė, kad vykstančioje logistinėje operacijoje dalyvauja rusų ir iraniečių specialistai.

800 mln. JAV dolerių vertės sutartis dėl "S-300" tarp Irano bei Rusijos buvo pasirašyta dar 2007 m. Tačiau 2010 m. tuometis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas įšaldė tą sutartį.

Maskvos sprendimą tada nulėmė pagerėję Rusijos santykiai su Jungtinėmis Valstijomis, t.y. vadinamasis santykių perkrovimas.

Tuo metu Vašingtonas aktyviai spaudė Kremlių neparduoti "S-300" sistemų Iranui. Tą patį ragino padaryti ir Izraelis, su kuriuo Rusijos elito santykiai – gana artimi.

Tel Avivas ir Vašingtonas įsitikinę, kad ta ginkluotė bus destabilizuojantis veiksnys. Mat turėdamas "S-300" raketas Iranas galės efektyviai apsaugoti bet kokius strategiškai reikšmingus taikinius, taip pat ir branduolinius, esančius ant žemės nuo potencialaus oro smūgio, kurį rengtų šiitiškos respublikos priešai.

Nepaisant to, pernai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atšaukė sprendimą įšaldyti susitarimą su Teheranu.

Kremlius tada argumentavo, kad draudimui nebėra pagrindo, mat Iranas bei šešios galingosios pasaulio šalys susitarė, jog Teheranas apribos savo branduolinę programą mainais į tarptautinių sankcijų atšaukimą.

D.Rogozino nuomone, dabar Iranas turėtų atšaukti ir Ženevos teismui pateiktą ieškinį dėl kompensacijų už ankstesnės sutarties įšaldymą. Iraniečiai ryžtingai laikėsi nuostatos, kad ieškinys prieš rusus bus atšauktas tik tuo atveju, jeigu Maskva laikysis įsipareigojimų bei atgabens "S-300" į Iraną.

Vis dėlto Irano Užsienio reikalų ministerijos atstovas Hosseinas Jaberas Ansaris nebuvo kalbus, kai žurnalistai jo paklausė apie raketas.

Jis tik pastebėjo, kad sandoris buvo pradėtas vykdyti, tačiau nepasakė, ar raketas Iranas jau gavo. "Pirmoji sutarties įgyvendinimo sąlyga – įgyvendinta. Tikimės, kad ir kitos sąlygos bus išpildytos", – tepasakė pareigūnas.

H.J.Ansaris pridūrė, kad anksčiau buvo ne taip suprastas žiniasklaidos, esą "S-300" raketos jau yra Irane – jo pastebėjimu, kalbėta buvo tik apie pirmąją naujo sandorio sąlygą, o ne pačių raketų pristatymą.

Paklaustas, ką numato ta sąlyga, Irano URM atstovas neatsakė.

Rusijos naujienų agentūra "RIA Novosti" kiek anksčiau tvirtino, kad naujasis susitarimas tarp Irano ir Rusijos numato, jog raketų sistemos bus pristatytos į Iraną šių metų rugpjūtį–rugsėjį. Kiti šaltiniai teigia, kad sandoris bus visiškai įvykdytas iki šių metų pabaigos.

Kita vertus, terminas buvo ne sykį nukeltas, tad kol kas sunku spręsti, kaip bus šį kartą.

Mohammadas Javadas Zarifas, Irano diplomatijos vadovas, pakartojo, kad Iranas neketina paisyti jokių priekaištų ar derėtis dėl raketinių technologijų, kadangi šis klausimas – susijęs su šalies nacionaliniu saugumu, dėl to jis – nekvestionuotinas.

Taip jis sureagavo į JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry išsakytus nuogąstavimus apie Irano karinius pajėgumus. Amerikiečių nuomone, Teherano turima ir ketinama įsigyti ginkluotė kelia pavojų regiono ir pasaulio stabilumui.

"Jie (amerikiečiai) labai rūpinasi mūsų ginklais, bet tegu pirmiausia pasižiūri, kiek patys parduoda ginklų, kuriais žudomi palestiniečiai ir Jemeno žmonės", – atrėžė Irano URM vadovas, aiškiai turėdamas galvoje Izraelį ir Saudo Arabiją.


Šiame straipsnyje: RusijaIranasraketos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Zaranas

Zaranas portretas
Ka tas putleris masto..? Jau taip jiems blogai, kad net tokiai saliai eme ginklus pardavineti... Vai vai vai.

Anonimas

Anonimas portretas
Kuo visi zizia. Tai ginybinis gynklas. Šalis stiprina savo ginybą, kam išvis tai turėtų rupėt, nebent planuoja juos pult. Šaunuoliai Iraniešiai. Žino, kad pasmerktas tas, kad nesugebės apginti savo oro erdvės. Kitaip atnės tau "demokratiją" bombonėšiais.

Tučkus

Tučkus portretas
Tik pyst ir grįš raketa savo eiga...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių