Aprimus separatistų ugniai, Ukraina rengiasi atitraukti sunkiąją ginkluotę

  • Teksto dydis:

Ukrainos vyriausybinės pajėgos pirmadienį rengėsi siūlomos 30 km buferinės zonos ribose atitraukti artileriją ir šarvuotas transporto priemones, nes pastebėjo Rusijos remiamų separatistų ugnies intensyvumo sumažėjimą, sakė kariškių atstovas.

Andrijus Lysenka žurnalistams sakė, kad per pastarąsias 24 val. žuvo du ukrainiečių kariai, nors galioja rugsėjo 5 dieną paskelbtas ugnies nutraukimas, tačiau separatistų artilerijos ugnis sumažėjo ir nebuvo šaudoma iš Rusijos teritorijos.

Šie faktoriai sudarė Ukrainai galimybes pradėti įgyvendinti susitarimą, kurį Ukrainos ir Rusijos pasiuntiniai su separatistais pasiekė penktadienį ir pagal kurį kariaujančios šalys po 15 km iš savo pusės nuo kovų linijos atitrauks artileriją bei kitą sunkiąją įrangą, kad būtų sukurta buferinė zona.

Devynių punktų memorandumas, kuris buvo pasirašytas Baltarusijos sostinėje Minske, regis, sumažino kasdienio smurto Rytų Ukrainoje intensyvumą ir apmalšino nuogąstavimus dėl saugumo sukilėlių kontroliuojamuose miestuose.

Donecko valdžia sakė, kad šis angliakasių miestas, kurį dėl balandį prasidėjusių kovų paliko kone pusė iš buvusio milijono gyventojų, jau antrą dieną nepatiria „jokių aktyvių kovų“.

Parlamentarai Kijeve praėjusią savaitę parėmė prezidento Petro Porošenkos sprendimą suteikti karo sužalotai teritorijai trejus faktinės autonomijos metus.

Provakarietiškas prezidentas sakė, kad šis „specialus statusas“ yra vienintelė išeitis iš kraujo liejimo, kuris jau pareikalavo beveik 3 tūkst. gyvybių ir sukėlė pavojų šalies išlikimui susidūrus su tuo, ką Kijevas laiko Rusijos ekspansionistine grėsme.

Karo „negalima laimėti vien karinėmis priemonėmis“, pasakė P.Porošenka tautai interviu, kuris sekmadienį buvo parodytas per šešis pagrindinius televizijos kanalus.

Tačiau įstatymą dėl savivaldos išjuokė balsinga nacionalistiškiau nusiteikusių politikų grupė, manevruojanti prieš spalio 26 dieną įvyksiančius parlamento rinkimus, po kurių daugiau galių turės parlamentas ir mažiau – prezidentas.

Jų baimę, kad P.Porošenka iš esmės pripažino pralaimėjimą Kremliui, sustiprino separatistų pareiškimai, kad jie nebėra susiję su Kijevu ir gali laisvai valdyti savo regionus kaip nepriklausomas valstybes.

„Tegu jie vadina tai „specialiu statusu“, jei nori. Bet jei Ukrainos įstatymai neapima kokio nors regiono, tuo iš esmės pripažįstama jo nepriklausomybė – tik labiau užmaskuotais


Šiame straipsnyje: Ukrainakaras Ukrainojeseparatistai

NAUJAUSI KOMENTARAI

BNS

BNS portretas
muilažinčiai

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Ukrainos pilietinio karo, pasibaigusio 2014 metais, istorija: Po nuostabiai teisėto maišto prieš teisėtai išrinkto prezidento Janukovyčiaus valdžią Vakarų Ukrainos veikėjai uždraudė naudoti rusų kalbą Donbaso srities rusams. Kilo pilietinis karas tarp dviejų Ukrainos sričių. Mes palaikome Vakarų Ukrainą, Rusija palaiko Donbaso srities rusus. Donbaso srities rusai apsigynė, nes rusai rusams daugiau gali ir nori padėti, negu mes mūsų šauniesiems maištininkams. Maištininkai iš Vakarų Ukrainos gi pralaimėjo. Mes dar bandome padėti pigia propaganda, bet pilietiniame kare viską lemia ginklai ir žmonių pasiryžimas kovoti. Mūsų propaganda yra niekam neįdomi. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

jankis

jankis portretas
ką jie ten turi atitraukt,kiek geresnės buvo,tai atėmė donbaso sukilėliai,o kas chujova,tą sudegino
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių