Kabule užpuolikai nušovė 14 šiitų, mininčių Ašūrą

  • Teksto dydis:

Kabule vėlų antradienį užpuolikai nušovė mažiausiai 14 šiitų, kurie buvo susirinkę per svarbiausią šios bendruomenės kasmetinę šventę – Ašūrą, pranešė pareigūnai.

Buvo sužeisti maždaug 36 žmones, o mažiausiai vienas užpuolikas nukautas, pranešė vidaus reikalų ministerijos atstovas Sediqas Sediqqi (Sedikas Sedikis).

Specialiosios pajėgos įsiveržė į Karte Sakio šventovę, esančią šalia Kabulo universiteto, kad patikrintų, ar viduje nesislepia daugiau šaulių, o policija evakavo žmones iš įvykio vietos, pranešė pareigūnai.

Iš 14 nužudytųjų buvo 13 civilių ir vienas policijos pareigūnas. Tarp sužeistųjų buvo trys policininkai, nurodė S.Seddiqi.

„Keli užpuolikai nusitaikė į žmones, buvusius Karte Sakio šventovėje“, – sakė Kabulo policijos vadas Abdul Rahmanas Rahimi (Abdul Rahmanas Rahimis).

„Policija iš šventovės evakavo kelias dešimtis žmonių. Nemažai civilių ir policijos pareigūnų buvo sužeisti“, – pridūrė jis.

Policija taip pat nurodė, kad per šį išpuolį buvo susprogdintos dvi granatos.

Kol kas nė viena grupuotė neprisiėmė atsakomybės už šią ataką. Prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) ją pasmerkė ir pareiškė, kad šis išpuolis yra „aiškus nusikaltimo prieš žmoniškumą ženklas“.

A.Ghani pažadėjo, kad vyriausybė išnaudos „maksimalius pajėgumus“, kad užtikrintų saugumą per Ašūrą, kuri bus švenčiama trečiadienį, ir paragino visas Afganistano religines bendruomenes „tvirtai pasisakyti prieš“ šalies priešus.

Atakų, nutaikytų prieš šiitus, grėsmė ypač padidėjo per Ašūrą, todėl daugelis užsienio ambasadų nurodė savo darbuotojams iki savaitės pabaigos be reikalo neišeiti į Kabulo gatves.

Per Ašūrą šiitai mini imamo Husseino, islamo pranašo Muhammado (Muhamado) vaikaičio, žūtį 680 metais per mūšį su kalifo Yazido (Jazido) pajėgomis. Jo žūties metinės minimos kasmet 10-ąją pirmojo musulmonų kalendoriaus mėnesio Muharamo dieną.

Imamo Husseino žūtis yra susijusi su ginču dėl to, kas turėjo tapti kalifu ir Pranašo įpėdiniu. Galiausiai šis ginčas išsirutuliojo į nuožmų islamiškojo pasaulio skilimą bei sunizmo ir šiizmo atsiradimą.

Viso pasaulio šiitams Ašūra yra kovos su priespauda simbolis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių