Šiaurės Airijoje per susirėmimus sužeisti policininkai

  • Teksto dydis:

Šiaurės Airijos, kur kartkartėmis prasiveržia tarpkonfesinis smurtas, sostinėje Belfaste penktadienį policija šaudė plastikinėmis kulkomis ir vandens patranka vaikė minią, iš kurios į policininkus buvo svaidomi įvairūs daiktai.

Dažų bombos, buteliai, plytos, fejerverkai buvo laidomi į riaušių policininkus, kurie mėgino išvalyti pagrindinę miesto gatvę - karaliiškąjį prospektą (Royal Avenue), kad juo galėtų žygiuoti savo tradiciniame parade nacionalistai.

Pasak policijos, buvo sužeisti du policininkai. Per ankstesnę naktį nuo panašių minios veiksmų buvo sužeisti aštuoni policininkai.

1998 metais sudarytas taikos ir valdžios pasidalijimo susitarimas didele dalimi užbaigė dešimtmečius šioje britų provincijoje trukusią nesantaiką, bet Belfastas tebėra padalytas į probritiškų protestantų ir daugiausia susivienijimą su Airija remiančių katalikų dalis.

Smurtas prasiveržė ketvirtadienį vakare, aplink laužą, sukurtą Diviso gatvės rajone katalikų dominuojamoje Belfaso dalyje, kur britų policininkai buvo užpulti.
Aštuoni žmonės buvo areštuoti dėl viešosios tvarkos pažeidimų. Policija nenurodė, kas išprovokavo smurtą.

Kitame Belfasto rajone ketvirtadienį vienas vyras puolė policininkus su kardu, o pareigūnai reaguodami paleido dvi plastikines kulkas.

Minėtas laužas buvo užkurtas minint britų valdžios 1971 metų sprendimą įvesti internavimą be teismo, per vadinamuosius Šiaurės Airijos Neramumus.

Tuo metu armija katalikų rajonuose areštavo daugiau kaip 340 žmonių, britų vyriausybei stengiantis sustabdyti intensyvėjusį Airių respublikonų armijos (IRA) smurtą prieš Londono valdymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių