M. Gorbačiovas: B. Obama privalo išspręsti nesutarimus dėl Sirijos

  • Teksto dydis:

 JAV prezidentas Barackas Obama privalo pasinaudoti Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalių viršūnių susitikimo siūloma galimybe ir išspręsti karčius nesutarimus dėl Sirijos su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, trečiadienį pareiškė buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas.

G20 viršūnių susitikimas Sankt Peterburge prasidės ketvirtadienį, JAV ir Rusijos santykiams, daugelio apžvalgininkų teigimu, pasiekus didžiausią nuosmukį per du dešimtmečius, kai M.Gorbačiovas padėjo užbaigti Šaltąjį karą.

Oficialus dvišalis B.Obamos ir V.Putino sutikimas dienotvarkėje nenumatytas, tačiau vienas Baltųjų rūmų pareigūnas trečiadienį sakė, kad abiejų šalių vadovai turėtų „turėti galimybę pasikalbėti (G-20 susitikimo) užkulisiuose“.

„Raginu Jungtinių Valstijų prezidentą labai atsakingai pažvelgti į šią problemą, ir tikiuosi, kad jo susitikimas su prezidentu Putinu įvyks“, – sakė M.Gorbačiovas interviu naujienų agentūrai AFP Ženevoje, kur atvyko paminėti jo vadovaujamos tarptautinės ekologinės Žaliojo kryžiaus organizacijos įkūrimo dvidešimtmečio.

„Šioje labai sunkioje padėtyje yra galimybė rasti išeitį ir judėti link sprendimo, ir per tarptautinę konferenciją dėl Sirijos, – sprendimo, kuris, žinoma, turi būti surastas neaplenkiant Jungtinių Tautų“, – kalbėjo Nobelio taikos premijos laureatas.

Nors Vašingtonas ir Maskva tvirtina, kad nori susodinti abi kariaujančias šalis prie derybų stalo, Sirijos sąjungininkė Rusija kategoriškai priešinasi Vakarų pastangoms priversti prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą) paklusti.

M.Gorbačiovas, anksčiau turėjęs nesutarimų su V.Putinu vidaus politikos klausimais, pareiškė, kad Maskvos pozicija Sirijos atžvilgiu yra „gana konstruktyvi“.

Nuo 2011 metų Sirijoje vykstantis pilietinis karas pareikalavo daugiau nei 100 tūkst. žmonių gyvybių, milijonus gyventojų privertė palikti savo namus ir užtvindyti kaimynines valstybes.

82-jų M.Gorbačiovas sakė, jog tarptautinė bendruomenė privalo išlikti šaltakraujiška.

„Manau, kad praeityje matėme situacijų, kurios buvo dar pavojingesnės, tačiau mes vis tiek sugebėjome surasti kokį nors sprendimą ir rasti išeitį“, – kalbėjo M.Gorbačiovas.

„Daug kas priklausys nuo JT Saugumo Tarybos nuolatinių narių. Jos turi parodyti, kad Šaltasis karas baigėsi, kad jos gali dirbti kartu“, – pridūrė jis.

M.Gorbačiovas taip pat kritikavo Prancūziją, kuri atvirai pasisako už karinę intervenciją į Siriją.

„Buvau nustebintas, kad Prancūzija, užuot palaikiusi tarptautinę konferenciją, užima tokią padėtį dėl Sirijos. Manau, kad Prancūzijai teks pakeisti savo poziciją“, – pridūrė jis.

Nors galimas Sirijos sąjungininko Irano dalyvavimas taikos derybose Vakarams būtų labai nepriimtinas, M.Gorbačiovas pareiškė, kad jis būtų esminis.

„Manau, kad mes įtrauksime Iraną, vis labiau įtrauksime Iraną, ieškant tarptautinių sprendimų problemoms, žinoma, ir šiai“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

negali

negali portretas
gorbačiovas palaikyti kapitalisto Obamos, jis gi komunistas ir palaikys tik komunistus, ypač KGB-istus, taigi gali nenurodinėti, kaip turi elgtis Obama.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių