Londoną nuo potvynių tikimasi apsaugoti vertikaliu sodu

  • Teksto dydis:

Daugiau nei dvidešimties metrų aukščio ką tik baigta įrengti „gyvoji siena“ turėtų apsaugoti Londono centrą nuo užklumpančių gausių liūčių, praneša portalas dailymail.co.uk.

Daugiau nei 10 tūkst. paparčių ir kitų žolinių augalų įkurdinta ant pastato sienos netoli Viktorijos stoties. Gausiai ant pastato stogos iškritęs lietus bus surenkamas ir panaudojamas šios žalumos laistymui.

Sieną papuošė ir gėlės ir uogos

Vertikalus sodas tarnaus dviem tikslams – visų pirma jis taps akį traukiančiu miesto akcentu, nes įkurtas turistų dažnai lankomoje vietoje, netoli „The Rubens and the Palace“ viešbučio, antra, jis turėtų apsaugoti šią miesto dalį nuo potvynių.

Sienoje įkurdinti ne tik augalai, bet ir gėlės bei uogos: krokai, vėdrynai, braškės, pelargonijos.

Šiai sienai sukurti reikėjo apie 16 tonų žemės, o įrengtose talpose bus galima saugoti iki 10 tūkstančių litrų vandens.

Idėją sukurti tokią sieną palaikė Londono meras Borisas Johnsonas, manoma, kad ji padės išspręsti aktualią Didžiosios Britanijos sostinės aplinkosaugos problemą.

Aplinkos agentūros duomenimis, būstus Londono upės Temzės kaimynystėje turi per pusę milijono gyventojų. Maždaug ketvirtadaliui iš jų kasmet gresia užliejimas dėl stiprių liūčių mieste.

Viena vertikalaus želdinimo idėja jau sužlugo

Mathhewas Pencharzas, Londono mero patarėjas aplinkos ir energijos klausimais teigė:

„Parkų, medžių, sodų ir vis gausėjančių žaliųjų stogų kiekis mieste gali padidinti mūsų atsparumą ekstremalioms oro sąlygoms, - kalbėjo M. Pencharzas. - Meras skatina įvairias „žalias“ iniciatyvas, tokias kaip ir ši siena, kad taptume ne tik žaliausiu miestu Europoje, tačiau ir geriausiu pasaulio didmiesčiu.“

„Dailymail“ žurnalistai primena, jog viena tokia žalioji siena jau buvo įrengta Islingtone 2005-aisiais, tačiau visuomenei teko stebėti, kaip žalia idėja žūsta tikrąja to žodžio prasme.

Dėl klaidų augalų laistymo sistemoje, jie nudžiūvo.

Tuomet kritikai pliekė savivaldybę iššvaisčius apie 100 tūkstančių svarų sterlingų mokesčių mokėtojų pinigų „žaliajai ekstravagancijai“.

Šiandien vadinamasis „Viktorijos projektas“ yra didžiausias vertikalus sodas Jungtinėje Karalystėje.

Šįkart didelę projekto dalį finansavo viešbučio, ant kurio sienos įrengtas vertikalusis sodas, savininkai. Jie nuoširdžiai tiki aplinkosaugine tokios sienos nauda.

Savo būsimiems svečiams viešbučio atstovai jau žada, kad šioje vietoje ir oras bus švaresnis, vasarą viešbutyje bus vėsiau, o pats pastatas darys mažesnę įtaką aplinkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių