Lietuvos kariai pradėjo saugoti maisto siuntas į Somalį gabenantį laivą

  • Teksto dydis:

Rytų Afrikos šalyje Džibutyje vykusios ceremonijos metu 16 Lietuvos karių iš Suomijos kariškių perėme Pasaulio maisto programos laivo apsaugos misiją.

Ji yra Europos Sąjungos (ES) vadovaujamos kovos su piratavimu ir ginkluotais plėšimais jūroje operacijos ATALANTA prie Somalio krantų dalis, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Ik gruodžio truksiančios misijos metu Lietuvos kariai nuo piratų išpuolių saugos iš Kenijos į Somalį maisto siuntas gabenantį Pasaulio maisto programos laivą.

Iš viso dabar ES vadovaujamoje kovos su piratavimu operacijoje ATALANTA dalyvauja 20 Lietuvos karių. 16 iš jų yra Pasaulio maisto programos laivo apsaugos grupės, suformuotos Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono pagrindu, kariai. Dar du logistinę paramą užtikrinsiantys kariai jau dislokuoti Džibutyje.

Lietuvos karių kontingentui operacijoje ATALANTA taip pat priklauso nuo šių metų liepos vidurio Nyderlandų vadovaujamame štabo laive tarnybą pradėjęs Lietuvos karininkas bei nuo 2011 metų operacinėje vadavietėje Jungtinėje Karalystėje, Nortvude, tarnaujantis Lietuvos karinių jūrų pajėgų štabo karininkas.

ES didžiausią savo karinę operaciją ATALANTA pradėjo 2008 metų pabaigoje, reaguodama į itin išaugusį piratavimų skaičių prie Somalio krantų. Operacijoje dalyvaujantys karo laivai Adeno įlankoje ir Somalio vandenyse eskortuoja Pasaulio maisto programos laivus, gabenančius paramą Somalio gyventojams, atgraso ir sulaiko piratus, ginkluotus plėšikus operacijos rajone, vykdo žvejybos monitoringą.

Šiuo metu operacijoje dalyvauja 23 ES ir trys ES nepriklausančios valstybės narės, skiriančios iki 2 tūkst. karių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

che

che portretas
Nuo dabar Somaliui maisto truks 2x labiau.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių