Įvykiai Sirijoje: Vakarai bejėgiai

  • Teksto dydis:

Vakarų šalys artimiausiomis dienomis apsispręs dėl savo reakcijos, jeigu bus patvirtinta, kad Basharo al Assado režimas naudojo cheminį ginklą Damasko priemiestyje, kur žuvo šimtai civilių.

Turkija žada prisidėti prie tarptautinės koalicijos veiksmų, net jeigu bendro sprendimo nepriimtų Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba. JT inspektoriai išvyko į Damasko priemiestį, kur buvo surengta cheminė ataka – kelias dienas delsusi Sirijos vyriausybė nutarė juos ten įsileisti.

JT inspektoriai išvyksta į Gutos priemiestį, kuriame trečiadienį galimai buvo surengta cheminė ataka prieš civilius, žuvo, vienais duomenimis, keli šimtai, kitais – daugiau negu tūkstantis žmonių. Penkias mašinas lydės Sirijos saugumo pajėgos. Tam, kad inspektoriai galėtų būti saugūs, paskelbtos paliaubos.

Inspektorių užduotis – nustatyti, ar tikrai buvo panaudotas cheminis ginklas, nors pagal į ligonines paguldytų pacientų simptomus tai jau patvirtino organizacija „Gydytojai be sienų“. Inspektoriai neturi mandato ką nors apkaltinti – vyriausybines pajėgas ar sukilėlius, bet jų surinkti įrodymai, pavyzdžiui, kokios naudotos raketos, gali suteikti duomenų, kuri kovojanti pusė kalta dėl cheminės atakos.

Sirijos prezidentas B. al Assadas „įžeidimu sveikam protui“ vadina kaltinimus, kad Vyriausybinės pajėgos naudojo cheminį ginklą. Neva fronto linija ten labai neaiški – tad valdžia nenaudotų cheminio ginklo ten, kur yra jos kariai. B. al Assadas interviu davė sąjungininkės – Rusijos – laikraščiui „Izvestyja“.

Tuo metu Vakarų sąjungininkėms įtartina, kad Vyriausybė ilgai delsė, kol leido JT inspektoriams nuvykti į teritoriją, kur naudotas cheminis ginklas. Per tą laiką įrodymai galėjo būti sunaikinti per nesibaigiančius bombardavimus. Tad vertingų įrodymų rasti jau sunku, pareiškė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Williamas Hague.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras tvirtina, kad sprendimo dėl karinės smūgio Sirijai dar nėra, Jis nesitiki, kad tam pavyktų gautų vienbalsį JT Saugumo Tarybos pritarimą.

„Tai – sudėtinga problema. Tarptautinę tvarką nustato JT, bet kai kurios Saugumo Tarybos narės – Rusija, Kinija – blokavo ne vieną rezoliuciją dėl Sirijos ir tikriausiai blokuos toliau“, – teigė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurentas Fabius.

Rusijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) diplomatijos vadovai padėtį Sirijoje aptarė telefonu. Pasak Sergejaus Lavrovo, Rusija sunerimusi stebi oficialius JAV pareiškimus, jog Vašingtonas karine jėga pasirengęs įsikišti į konfliktą Sirijoje.

Tačiau Vakarų lyderių pareiškimai leidžia spręsti, kad karinis įsikišimas neišvengiamas, nors šalys aiškiai delsia veltis į karinę akciją, kuri gali tik dar labiau komplikuoti padėtį. Tiesa, Barackas Obama dar prieš metus pareiškė, kad B. al Assado pajėgoms panaudojus cheminį ginklą bus peržengta riba, po kurios Vakarai bus priversti įsikišti. Belieka sulaukti nepriklausomų ekspertų išvadų.


Šiame straipsnyje: SirijaRusijos politikaJT ST

NAUJAUSI KOMENTARAI

anokia

anokia portretas
čia naujiena. Tik visų peikiamos JAV žada įsikišti į konfliktą. O kur kitos šalys? Kur ruskiai (bet gi jie palaiko tą Assadą). taigi visi loja ant JAV, tyčiojasi ir piktdžiūgauja, kai nutekinamos įvairios informacijos, o kai bėda tik JAV ir gali padėti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių