Irakiečiams minint krauju aplaistyto Ramadano pabaigą, žuvo daugiau kaip 60 žmonių

  • Teksto dydis:

Irake šį šeštadienį, kai buvo minima kruviniausio per kelerius metus Ramadano pabaiga, sostinėje Bagdade prie kavinių ir turguose sproginėjo automobiliuose padėtos bombos, sprogimai bei šaudymas aidėjo ir kitur, žuvo 61 žmogus.

Šie išpuoliai pratęsė smurto bangą, kurios valdžia nesugebėjo pažaboti, ir šis didžiausias per penkerius pastaruosius metus kraujo liejimas verčia nuogąstauti dėl visapusiško tarpkonfesinio sunitų ir šiitų konflikto, pareikalavusio dešimčių tūkstančių gyvybių, atsinaujinimo.

Naujausias smurto protrūkis įvyko vis kelios savaitės po įžūlių išpuolių, kai vienai "al Qaeda" grupei atakavus kalėjimus netoli Bagdado į laisvę ištrūko šimtai kovotojų, kurie, pasak analitikų, dabar gali pastiprinti ginkluotas grupuotes.

Jungtinės Valstijos neįprastai detaliu pareiškimu pasmerkė šeštadienio išpuolių kaltininkus ir pavadino juos "islamo priešais ir bendrais Jungtinių Valstijų, Irako ir tarptautinės bendrijos priešais".

Valstybės departamentas nurodė, kad šios "bailių" atakos buvo "nukreiptos į šeimas, šventusias Id al Fitro" šventę, kuria baigiasi musulmonų šventasis Ramadano mėnuo.

Valstybės departamento atstovė Jen Psaki (Džen Psaki) pakartojo, kad siūlomas 10 mln. dolerių atlygis už "al Qaeda" Iraqe numanomo lyderio Abu Bakro al Baghdadi (Abu Bakro Bagdadžio), kuris tikriausiai glaudžiasi Sirijoje, galvą.

"Jis prisiėmė asmeninę atsakomybę už virtinę teroristinių atakų Irake nuo 2011 metų, o pastaruoju metu prisiėmė atsakomybę už operacijas prieš Abu Graibo kalėjimą prie Bagdado, sprogdintojo mirtininko (surengtą) Teisingumo ministerijos užpuolimą, neminint kitų atakų prieš Irako saugumo pajėgas ir Irako piliečius", - sakė J.Psaki.

"Jungtinės Valstijos pasiūlė 10 mln. dolerių atlygį už informaciją, kuri padėtų pareigūnams nužudyti ar sučiupti Abu Bakrą al Baghdadi. Šis atlygis neprilygsta tik (atlygiui už) informaciją apie Aymaną al Zawahiri (Aimaną Zavahirį), tinklo "al Qaeda" lyderį", - pridūrė ji.

Bendrai visoje šalyje šeštadienį sprogo 16 automobiliuose padėtų bombų, buvo įvykdyta virtinė kitų išpuolių, kurių metu buvo šaudoma ir sprogdinamos bombos, žuvo 61 žmogus, o dar beveik 300 buvo sužeisti, pranešė saugumo pareigūnai ir medikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių