Indijoje mėginama iškelti po sprogimo nuskendusį povandeninį laivą

Indijos narai ir inžinieriai ketvirtadienį stengėsi iškelti povandeninį laivą, kuris nuskendo po sprogimo. Šalies premjeras pareiškė „didžiai apgailestaujantis“ dėl šios nelaimės, per kurią tikriausiai neliko gyvas nė vienas iš laivo viduje buvusių įgulos narių.

Visiškai apginkluotas dyzelinis elektrinis povandeninis laivas „INS Sindhurakshak“, anksčiau šiais metais grįžęs iš jį pagaminusios Rusijos po kapitalinio remonto, sprogo stovėdamas Mumbajaus oro uoste ir nuskendo.

Ši nelaimė, laikoma didžiausia Indijos karinėse jūrų pajėgose nuo 1971 metų, kai Pakistano povandeninis laivas paskandino vieną fregatą, meta tamsų šešėlį dėl kariuomenės pajėgumų.

Narai atvėrė pagrindinį liuką ir mėgina susandarinti du laivo skyrius, paskui iš jų bus pumpuojamas vanduo, kad laivas iškiltų į paviršių.

„Jie mėgina išpumpuoti į povandeninį laivą patekusį vandenį, kad jis taptų lengvesnis ir išnirtų“, – vienas aukšto rango karinio laivyno karininkas sakė naujienų agentūrai AFP.

Ministras pirmininkas Manmohanas Singhas, tradiciškai kreipdamasis į tautą Nepriklausomybės dienos proga prie Raudonosios tvirtovės monumento Delyje, sakė apgailestaujantis dėl šios tragedijos, tapusios didele nesėkme sparčiai modernizuojamame laivyne.

„Didžiai apgailestaujame dėl nelaimingo atsitikimo su „INS Sindhurakshak“, per kurį 18 mūsų drąsių vyrų, kaip baiminamasi, žuvo kankinių mirtimi“, – sakė jis.

„Ši nelaimė juo skausmingesnė, nes karinės jūrų pajėgos neseniai pasiekė du didelius laimėjimus – pirmojo branduolinio povandeninio laivo „INS Arihant“ ir lėktuvnešio „INS Vikrant“ pavidalu“, – pabrėžė M.Singhas.

Laikraščiai savo pirmuosiuose puslapiuose taip pat reiškė gedulą dėl povandeninio laivo netekties. „Karo laivyno katastrofa“, – skelbė dienraštis „Indian Express“.

„Jūrų gynėjas pražuvo liepsnose“, – rašo „The Hindustan Times“, tuo tarpu „Times of India“ pareiškė, kad ši nelaimė tapo Indijos kariuomenei „didžiausia taikos meto katastrofa“.

Gynybos ministras A. K. Antony pažymėjo, kad tas sprogimas yra „didžiausia pastarojo meto tragedija“.

Karinių jūrų pajėgų vadas D. K. Joshi trečiadienį sakė, kad laive nebuvo aptikta jokių gyvybės ženklų, kai jis nuskendo po galingo sprogimo.

„Tikimės geriausia, bet turime pasiruošti blogiausiam“, – jis sakė žurnalistams Mumbajuje, pridūręs, kad įgulos nariai galėjo rasti oro kišenių, nors „požymiai yra neigiami“.

Gynybos ministerijos atstovas Sitanshu Karas trečiadienio vakarą sakė AFP: „Neradome kūnų, todėl negalime sakyti, kad jie žuvo. Bet baiminamės blogiausio.“

Atsitiktinai nufilmuotame vaizdo įraše matomas liepsnos kamuolys, pakilęs virš „Sindhurakshak“ pirmagalio skyriaus, kur buvo torpedos ir raketos, taip pat akumuliatorių blokai.

Sudaryta tyrimų komisija, kuri aiškinsis sprogimo priežastis ir tirs galimos diversijos prielaidą, tačiau „šiuo metu požymiai nepalaiko tokios teorijos“, nurodė D. K. Joshi.

Keli jūreiviai iš laivų, prišvartuotų netoli „INS Sindhurakshak“, buvo paguldyti į karo laivyno ligoninę Mumbajuje dėl nudegimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dundukas

Dundukas portretas
Tai povandeninis laivas sprogo ORO uoste?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių