Gaisras Josemito nacionaliniame parke sukėlė pavojų San Fransiskui

  • Teksto dydis:

Kalifornijoje įsiplieskęs didžiulis nevaldomas miško gaisras penktadienį apėmė beveik 518 kvadratinių kilometrų teritoriją ir išplito po Josemito nacionalinį parką. Valstijos gubernatorius Jerry Brownas (Džeris Braunas) paskelbė nepaprastąją padėtį už 240 kilometrų esančiame San Fransiske, nes iškilo pavojus miesto infrastruktūros objektams.

Gaisras nacionaliniame parke kilo per patį vasaros sezono įkarštį, pareigūnams ruošiantis įtemptam atostogų savaitgaliui. Parko administracija uždarė kai kuriuos žygių maršrutus, tačiau gaisras nekelia pavojaus Josemito slėniui – vienai populiariausių turizmo teritorijų, kurioje stūkso įspūdingos Haf Domo ir El Kapitano uolos, taip pat šniokščia Braidlveilo ir Josemito kriokliai.

Kita vertus, gaisras kelia pavojų elektros linijoms ir elektrinėms, tiekiančioms energiją San Fransiskui.

San Fransiskas 85 proc. vandens gauna iš Josemito apylinkėse esančios Heč Hečio vandens saugyklos. Artimiausi gaisro apimti plotai yra už maždaug šešių kilometrų nuo šios saugyklos, todėl ji dar nebuvo paveikta, tačiau teko uždaryti dvi iš trijų šiose apylinkėse veikiančių hidroelektrinių.

Jau savaitę siautėjantis gaisras miškinguose Vakarų Siera Nevados kalnų šlaituose apėmė apie 500 kvadratinių kilometrų teritoriją, bet liepsnos buvo suvaldytos tik 5 proc. šio ploto. Ugnis toliau plinta keliomis kryptimis, nors „didžiausi gaisrai slenka į rytus, tiesiai į Josemitą“, – sakė Kalifornijos miškininkystės ir priešgaisrinės apsaugos departamento atstovas Danielis Berlantas.

Dūmai, slenkantys per Siera Nevados kalnus į Nevados valstiją, privertė pareigūnus keliose apygardose atšaukti vaikų užsiėmimus lauke ir paskelbti apie pavojų perspėjančius pranešimus, ypač kvėpavimo takų ligomis sergantiems žmonėms.

Pareigūnai ragino evakuotis šalia gaisro apimtų plotų esančių vietovių gyventojus, kai tūkstančius ugnis jau privertė palikti namus.

Liepsnos kelia pavojų apie 5 500 gyvenamųjų namų, nurodė JAV Miškų tarnyba. Gaisras sunaikino keturis namus ir 12 kitų statinių keliose teritorijose. Kovoti su gaisru pasiųsti daugiau nei 2 000 ugniagesių, vienas jų jau nukentėjo nuo karščio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių