Ekspertas: tikimybė, kad bus paleistos raketos į Siriją – 9 iš 10-ties

Didėja tikimybė, kad Didžiosios Britanijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) karinis laivynas iš jūros paleis raketas į Sirijos pusę. Taip teigia karo studijų ekspertas Deividas Šlekys.

„Kareivių sausumoje tikrai nebus. Bet atrodo, kad didėja tikimybė (dabar, sakyčiau, ji yra 90 proc.), jog bus paleistos raketos“, – LRT radijui sako D. Šlekys.

Anot jo, paleisti raketas iš laivų, kurių Viduržemio jūroje esą daugėja, britams ir amerikiečiams yra patogiausias būdas. „Atrodo, kad temperatūra kyla ir tikriausiai raketos bus panaudotos, tik klausimas – kada. Bet kiek teko stebėti ekspertinę literatūrą ir Vakarų žiniasklaidą, yra labai didelė tikimybė. Ir atrodo, kad Barackas Obama turėtų šiandien pasakyti kalbą, kuri bus susijusi su šiais dalykais“, – sako D. Šlekys.

Komentuodamas internete pasirodžiusią medžiagą, kurioje matyti galimai atakos paveikti žmonės, karo studijų ekspertas teigė manąs, kad tai – nepakankamas cheminio ginklo panaudojimo įrodymas, nes medžiaga gali būti falsifikuota.

„Tai negali būti teisinis pagrindas pulti ir atakuoti. Reikia ekspertų žinių arba nevyriausybinių organizacijų, kurios yra Sirijoje, medikų ir pan.“, – mano D. Šlekys. Tačiau, jo teigimu, kiekviena uždelsta diena ir valanda tolina galimo Sirijos kariuomenės cheminio ginklo panaudojimo pėdsakus, ir Basharo al Assado režimas esą tai puikiai žino.

Paklaustas, kodėl iki šiol nebuvo konkrečių Vakarų valstybių veiksmų ir kodėl jų imtasi būtent dabar, D. Šlekys teigia, kad atsakymas į šį klausimą paprastas – Vakarų valstybės neturi partnerio Sirijoje.

„Opozicija yra, bet ji yra tokia susiskaldžiusi, kad paskutiniu metu amerikiečių kariniai, politiniai, visuomenės lyderiai vienareikšmiai sako – mes nenorime įsivelti į šitą konfliktą, nes neturime patikimo partnerio, kuris padės ir parems Amerikos interesus, kai Basharo al Assado režimas žlugs“, – tvirtina D. Šlekys.

Jo teigimu, opozicija ten esą kai kuriais atvejais netgi priešiška JAV ir Vakarų Europai, todėl iš Amerikos pusės yra aukštų karinių pareigūnų siūlymų nesiimti jokių veiksmų ir situaciją palikti tokią, kokia ji yra.

D. Šlekys prognozuoja, kad konflikto Sirijoje baigties realiausias scenarijus – į du arba tris regionus susiskaldžiusi valstybė: B. al Assado režimo, opozicijos ir galbūt kurdų mažumos.

„Didžiausia bėda yra tai, kad į šitą konfliktą jau yra netiesiogiai įtraukti Irakas, Jordanija, Libanas ir iš dalies Turkija, o atsižvelgiant į tai, kas vyksta Egipte, iš tiesų Sirijos konfliktas įsiurbia aplinkinius regionus ir labai destabilizuoja [padėtį]“, – teigia karo studijų ekspertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių