Iš Egipto grįžusi lietuvė: žudynės pasiekė neįtikėtiną žiaurumo lygį

Egiptas dar kartą prikaustė viso pasaulio dėmesį. Musulmonų Brolijos rengti protestai, prasidėję liepos 3, kai iš posto buvo pašalintas prezidentas Mohamedas Mursi, pasiekė kulminaciją. Ankstyvą trečiadienio rytą Egipto karinės pajėgos įžengė į Rabaa ir Nahda aikštes ir pradėjo protestuotojų išvaikymo operaciją, rašo delfi.lt.

Netrukus susirėmimai išsiplėtė visos šalies mastu, o pasaulio naujienų agentūros skaičiuoja kruviną statistiką: kas keletą valandų atnaujinamuose portaluose mirusiųjų ir sužeistųjų skaičiai pakeliami dar bent keliais šimtais.

Oficialiais Egipto sveikatos ministerijos duomenimis, mirčių skaičius visos šalies mastu jau pasiekė 638, sužeistųjų virš 4000. Musulmonų brolija teigia, jog šie skaičiai nerealūs ir mirtis skaičiuoja tūkstančiais. Neramumai palietė ir šalies krikščionis, skaičiuojama 17 sudegintų bažnyčių, pranešama apie išpuolius prieš krikščioniškas mokyklas bei koptams priklausančias parduotuves.

Kol politiniai apžvalgininkai ieško tinkamų terminų ir paaiškinimų šiandieninei situacijai, vadindami tai kontrrevoliucija, islamistų kova prieš liberalus, politiniu susidorojimu su Musulmonų Brolija ar kelio užkirtimu potencialiam terorizmui, neramumai Egipte, vargu, ar gretai nurims, nes penktadienis - tradicinė - protestų Egipte diena, žada dar daugiau aukų

Liudininkų teigimu, žudynės pasiekė neįtikėtiną žiaurumo lygį: naudojamos ašarinės dujos, šaudoma tikromis bei guminėmis kulkomis, protestuotojai vaikomi armijos buldozeriais. Žuvusiųjų bei sužeistųjų kūnai guldomi perpildytose mečetėse, kurios tampa improvizuotomis ligoninėmis. Internete plinta filmuoti kadrai, vaizduojantys įrengtose palapinėse gyvus sudegusius protestuotojus.

Žurnalistai piktinasi armijos susidorojimu su žiniasklaida bei taip pat skaičiuoja aukas: bent trys vietiniai bei užsienio reporteriai žuvo, kiti, tarp kurių ir „Reuters“ fotoreporterė Asmaa Waguih, gydomi nuo šautinių žaizdų, dar kiti teigia buvę sulaikyti bei susilaukę grasinimų. Nerimą kelia ir žurnalistų liudijimai apie negalėjimą ištrūkti iš aikštės, kuomet dėl galimybės saugiai pasišalinti patikinti žmonės, mėgindami tai padaryti yra apšaudomi bei sumušami.

Pasakojimai, kaip šie ginkluoti susirėmimai prasidėjo taip pat skiriasi: armija teigia, jog pirmieji šaudyti pradėjo M. Mursi šalininkai ir netgi paskelbė tai patvirtinančią filmuotą medžiagą. Musulmonų Brolija savo „Twitter“ profilyje tvirtina ir toliau tęsiantys taikius protestus ir atmeta bet kokius kaltinimus ginklų naudojimu.

Bet kuriuo atveju armijos veiksmai laikomi mažų mažiausiai neproporcingais. Toks smurto proveržis privertė atsistatydinti liberaliosios opozicijos lyderiu laikomą Mohamadą El Baradei iš laikinojo viceprezidento pareigų. Tarptautinės bendruomenė išreiškė pasmerkimą, Danija bei Vokietija užšaldė ekonominę pagalbą, įvairių šalių užsienio reikalų ministrai kviečia Egipto ambasadorius į susitikimus, o JAV prezidentas B. Obama savo pranešime, išreiškęs pasipiktinimą smurtu, atšaukė planuotas jungtines JAV ir Egipto planuotas pratybas.


Šiame straipsnyje: EgiptaskonfilktasMusrižudynės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimta

Rimta portretas
Kur ta rimta tauta? Egiptas? Tai buvo kadaise. Dabar tik pavadinimas likes,arabisku musulmonu uzgrobtas.

asai

asai portretas
manau,kad pas mus taip butu,pasibaigtu tautos genocidas ir isnaudojimas per viena baltramejaus nakti

loidas

loidas portretas
rimta tauta,lietuviams dar toli iki ju.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių