Didelis aukų skaičius Sirijoje - dėl kariškių klaidos?

  • Teksto dydis:

Vokietijos žvalgyba mano, kad Sirijos režimas įvykdė praėjusio mėnesio cheminę ataką, bet nurodo, kad didelį žuvusiųjų skaičių galėjo nulemti dozavimo "klaida", pranešama naujienų svetainėje "Spiegel Online".

"Spiegel" citavo slaptą informaciją, kurią, kaip pranešama, parlamentarams pateikė Vokietijos užsienio žvalgybos tarnybos BDN direktorius Gerhardas Schindleris (Gerhardas Šindleris).

Jis esą pasakė, kad tą rugpjūčio 21-osios ataką tikriausiai įvykdė Sirijos vyriausybinės pajėgos, nors absoliučių to įrodymų nėra.

BND vadovas sakęs, kad tik prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) kariškiai, o ne sukilėliai, turi tokių medžiagų kaip zarino dujos ir pajėgumus paskleisti jas naudojant 107 mm kalibro sviedinius, kurių turi nemažas atsargas.

Tačiau G.Schindleris nurodė, kad didelis aukų skaičius – JAV teigimu, daugiau kaip 1,4 tūkstančių - rodo galimą dozavimo klaidą.

Slaptuose G.Schindlerio pranešimuose parlamentarams esą sakoma, kad per kitas anksčiau šiais metais Sirijoje įvykdytas atakas, kai, kaip įtariama, buvo panaudoti cheminiai ginklai, "nuodingų dujų mišinys buvo smarkiai atskiestas (ir tai) paaiškintų, kodėl jis sukėlė daug mažiau mirčių", rašo "Spiegel Online".

BND vadovas sakė, jog įmanoma, kad režimas įsakė panaudoti nuodingas dujas siekdamas įbauginti sukilėlius sostinės Damasko pakraštyje.

"Spiegel" pranešime sakoma, jog, G.Schindlerio nuomone, "įmanoma, kad buvo padaryta klaida maišant tas dujas ir kad buvo paleista daug daugiau nuodų nei planuota".

Per vieną 30 minučių trukusį pranešimą G.Schindleris taip pat paminėjo, kad BND perėmė Libano šiitų judėjimo "Hizbollah", kuris tradiciškai yra Sirijos režimo sąjungininkas, aukšto rango pareigūno ir vieno iraniečių diplomato pokalbį telefonu.

"Hizbollah" pareigūnas rugpjūčio ataką susiejo su B.al Assadu ir sakė manantis, kad lyderis "pabūdo" ir padarė "rimtą klaidą" nurodydamas panaudoti cheminius ginklus, rašo "Spiegel".

Tokia informacija gali paveikti debatus dėl galimos Vakarų intervencijos Sirijoje - Vašingtonui ir Paryžiui stengiantis sutelkti paramą tokiai intervencijai, nurodo "Spiegel".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių