Bosnijoje pirmasis po karo gyventojų surašymas atnaujino nesutarimus

  • Teksto dydis:

Bosnijoje ir Hercegovinoje antradienį prasidėjo pirmasis po nepriklausomybės gyventojų surašymas - politinį krūvį turintis įvykis, kuris atnaujino etninius nesutarimus ir gali sukrėsti trapią valdžios padalijimo sistemą, padėjusią užbaigti šalies 1992-1995 metų karą.

15 dienų truksiantis surašymas - pirmasis per 22 metus - turėtų pateikti detaliausią nesibaigiančios karo suirutės paveikslą. Rezultatai pateiks duomenis, gyvybiškai svarbius efektyviam ekonomikos planavimui ir Bosnijos ir Hercegovinos ambicijoms įstoti į Europos Sąjungą (ES).

Tačiau pasirengimą surašymui temdė įtampa tarp Bosnijos buvusių karo šalių - serbų, kroatų ir bosniakų (Bosnijos musulmonų) - lyderių. Visos šios bendruomenės baiminasi pozicijų susilpnėjimo pagal etninių kvotų sistemą, numatytą 1995 metų Deitono taikos susitarime.

Deitono susitarimu buvo sukurta griozdiška vyriausybės forma, kuri sustabdė maždaug 100 tūkst. gyvybių pareikalavusį ir 2 mln. gyventojų iš namų išvariusį karą, bet trukdė plėtrai.

Praėjusį kartą gyventojų surašymas Bosnijoje įvyko 1991 metais, Jugoslavijos subyrėjimo išvakarėse. Tada 43,5 proc. iš 4,4 mln. Bosnijos ir Hercegovinos gyventojų deklaravo esantys musulmonai, 31,2 proc. - serbai, o 17,4 proc. - kroatai.

Daugiau kaip 5 proc. gyventojų tada sakė, kad yra "jugoslavai", - tapatino save su dabar jau buvusia socialistine šešių respublikų federacija.

Per kampaniją, kuri labiau priminė rinkimų, o ne gyventojų surašymo, politiniai ir religiniai lyderiai ragino savo apygardų rinkėjus ir kongregacijas deklaruoti etninę ir religinę priklausomybę, ir vadino tai nacionaline pareiga.

"Mūsų religija yra islamas, - visoje Bosnijoje per penktadienio maldas skelbė musulmonų dvasininkai. - Per gyventojų surašymą pasakysime, kad esame bosniakai, o mūsų kalba yra bosnių".

Katalikų kunigai savo tikintiesiems - daugiausia Bosnijos kroatams - sakė raginti užsienyje gyvenančius giminaičius grįžti ir dalyvauti gyventojų surašyme.

Minėtame 1995 metų taikos susitarime Bosnijos serbai, kroatai ir bosniakai yra apibrėžti kaip jos "sudedamosios tautos", tarp kurių padalijamos teritorija ir valdžia, ignoruojant visus kitus - žydus, romus ir vaikus iš mišrių santuokų, kurie atsisako pasirinkti kurią nors tapatybę ir negali pretenduoti į valstybinio sektoriaus darbo vietų kvotas.

Tie "kiti" dabar gali pakeisti valdžios pusiausvyrą Bosnijoje, jeigu pakankamai daug žmonių per gyventojų surašymą vengs dominuojančių etninių ir religinių apibrėžimų, taip padidindami spaudimą lyderiams keisti konstituciją pagal Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą, kad ji yra diskriminacinė.

Bosnijos neveiklumas dėl to Teismo sprendimo blokavo jos siekį įstoti į ES, į kurią kaimyninė Kroatija įstojo liepą.
Gyventojų surašymo rezultatai turi būti paskelbti sausio viduryje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių