B. Obama paprašė Kongresą sankcionuoti karinius veiksmus prieš Siriją

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) šeštadienį pranešė, kad jis kreipsis į šalies Kongresą su prašymu sankcionuoti karinius veiksmus prieš Siriją, tokiu žingsniu atidėdamas grėsmę smogti nedelsiamą smūgį prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimui.

B.Obama nurodė, kad jis priėmė sprendimą imtis karinių veiksmų prieš Sirijai, bet pridūrė manąs, jog Amerikos demokratijai svarbu užsitikrinti įstatymų leidėjų paramą.

Toks sprendimas rodo, kad B.Obama ryžosi įsitraukti į rizikingą žaidimą su įstatymų leidėjais, ypač į jo politiką šnairai žiūrinčiais respublikonų parlamentarais, ir kad jo negąsdina britų ministrų pirmininko Davido Camerono (Deivido Kamerono) skaudi nesėkmė užsitikrinti parlamento paramą kariniams veiksmams.

"Aš sieksiu gauti sankciją jėgos panaudojimui iš Amerikos žmonių atstovų Kongrese", - sakė B .Obama.

Prezidentas nurodė, kad Kongreso lyderiai sutiko surengti debatus šiuo klausimu netrukus po to, kai jie grįš iš vasaros atostogų.

Atstovų Rūmų respublikonų vadovybė nurodė, kad Kongresas pradės debatus dėl galimo karinio smūgio Sirijai per savaitę, prasidedančią nuo rugsėjo 9 dienos, šeštadienį pranešė.

"Mes džiaugiamės, kad prezidentas siekia sankcijos bet kokiems kariniams veiksmams Sirijoje", - pažymėjo Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris (Džonas Beineris) ir kiti įtakingi įstatymų leidėjai.

Vašingtone imta vis garsiau kalbėti, jog kariniai veiksmai prieš Siriją gali būti pradėti jau šį savaitgalį, bet B.Obamos sprendimas reiškia, kad tokia įvykių eiga dabar nereali.

Prezidentas pažymėjo, kad jis nusprendė, jog baudžiamasis karinės jėgos smūgis turi būti kaina už tai, ką Jungtinės Valstijos įvardijo kaip "nepaneigiamą" cheminių ginklų panaudojimą Sirijoje.

"Mūsų kariuomenė yra dislokavusi resursus šiame regione", - sakė B.Obama.

"Mes esame pasirengę smogti kada nuspręsime", - pridūrė jis.

Kalbėdamas anksčiau šią savaitę JAV prezidentas sakė, kad jis svarsto "platų galimybių diapazoną", bet atmetė galimybę pasiųsti į Siriją karius ar įsitraukti į "ilgalaikę kampaniją."

"Mes svarstome ribotų, siaurų veiksmų galimybę", - penktadienį sakė B.Obama.

Kaip jau anksčiau buvo nurodyta, Viduržemio jūros rytinėje dalyje yra penki JAV eskadriniai minininkai, pasirengę surengti sparnuotųjų raketų smūgius prieš Sirijos armijos ginklų sandėlius ir vadavietes.

JAV pajėgos taip pat yra dislokuotos oro pajėgų bazėse Turkijoje, o ilgojo nuotolio bombonešiai gali būti pasiųsti ir iš bazių Šiaurės Amerikoje.

B.Obamos administracija teigia, kad ji turi tvirtų įrodymų, rodančių, kad ataką, per kuri žuvo 1 429 žmonės, įskaitant mažiausiai 426 vaikai, surengė Damasko režimas.

Tokie tvirtinimai sukėlė paniekinamą Rusijos prezidento Vladimiro Putino, kurio šalis yra artima Sirijos sąjungininkė, atsaką

„Sirijos armijos puolimo sąlygomis kalbėti, kad cheminį ginklą panaudojo Sirijos vyriausybė – klaiki kvailybė“, – sakė V.Putinas žurnalistams Vladivostoke.

Rusijos lyderis pridūrė, kad amerikiečiai turėtų įrodyti, jog Sirijos vyriausybė panaudojo masinio naikinimo ginklą.

„Jie sako, kad turi įrodymų, tai tegu pateikia juos JT inspektoriams ir Saugumo Tarybai, – pažymėjo jis. – Nuorodos, kad jie turi tokių įrodymų, bet jie esą slapti ir jų negalima niekam pateikti, neatlaiko jokios kritikos, tai paprasčiausiai savo partnerių negerbimas“.

„Jeigu yra įrodymų, juos būtina pateikti; jeigu jie nepateikti, vadinasi, jų nėra“,– pabrėžė V.Putinas.

Savo ruožtu žmogaus teisių padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad per minėtą ataką žuvo daugiau kaip 500 žmonių, įskaitant 80 vaikų. SOHR pridūrė, kad tai dar negalutiniai aukų skaičiai.

Sirija neigia atsakomybę už šį incidentą ir dėl jo kaltina "teroristus" – taip Damaskas vadina sukilėlius, kovojančius su B. al Assado pajėgomis.

Kaip nurodo Jungtinės Tautos, per jau 28 mėnesius nesiliaujantį konfliktą Sirijoje žuvo daugiau nei 100 tūkst. žmonių, daugiausiai civilių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kas vyksta

kas vyksta portretas
Kai amerika panaudojo chemini ginkla vietname,tai zmoniska?

sirijai

sirijai portretas
visą laiką ginklus tiekė ruskiai ir kinai. Dabar bijo, kad JAV atkapstys, kam priklausė cheminis ginklas. Didžiausi karų kurstytojai ir baisiausių režimų pradininkai yra ir bus ruskiai, kol jų pačių kas neprispaus (arba neapsikentusi rusų liaudis pati sukels revoliuciją).

socialistas

socialistas portretas
Hands off Siriya!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių