Žurnalistai Amazonės džiunglėse: unikalūs kadrai iš civilizacijos nemačiusių indėnų gyvenimo

  • Teksto dydis:

Manantiems, kad civilizacija ir globalizacija palietė visus šios planetos kampelius, teks nusivilti. Neįžengiamos Amazonės džiunglės ir šiandien pateikia staigmenų.

Šį vaizdo įrašą apie civilizacijos nepaliestą indėnų gentį pirmiausia pamatė Brazilijos vietinės televizijos „Jornal Hoje“ žiūrovai. Ir tik dabar, nors žiniasklaidos atstovų viskas nufilmuota prieš kelerius metus, skelbia NewsRu.com.

TV reporteriui pavyko užfiksuoti, kaip grupelė indėnų, tikėtina, keliauja iš vienos gyvenvietės į kitą. Tarp gentainių – lankais ginkluoti medžiotojai, kūdikį nešanti moteris.

Vyrai nepastebėjo „civilizuoto įsibrovėlio“, tačiau jį pamačiusi moteris paspartino žingsnį ir greitai dingo iš kadro.

Paaiškėjo, kad tai 1999 m. atrasta kavahiva gentis, kuri vengia bet kokių kontaktų su likusiu pasauliu. Indėnų reikalais besirūpinantis FUNAI (Fundação Nacional do Índio) apie juos žinojo, tačiau tyrimais jų netrikdė ir į jų gyvenimą nesikišo. Dabar, turėdami filmuotos informacijos, jie galės detaliau susipažinti su atsiskyrėlių gentimi ir užtikrinti jų egzistavimą apsaugant nuo žalingo globalizacijos poveikio.

Džiunglių čiabuvių gyvenimas Brazilijoje dabar panašus į konkistadorų laikus, XV – XIX a., kuomet ispanų ir portugalų užkariautojai rengdavę grobiamuosius žygius, daugiausiai Naujajame Pasaulyje. Daugelis konkistadorų žiauriai išnaudojo ir naikino Pietų, Centrinės ir Šiaurės Amerikos pietinės dalies vietos gyventojus ir jų kultūrą.

Dabar situacija labai panaši. Ne miesčionys bijo lankais ginkluotų indėnų, o pastarieji civilizuotųjų. Pirma – vis labiau naikinamos džiunglės ir miškai, tad čiabuviams mažėja gyvenamoji erdvė. Antra – indėnai dažnai tampa nežmoniško elgesio aukomis.

Didžiausią pavojų kelia ūkininkai ir medžiotojai, indėnus laikantys konkurentais. Džiunglių gyventojai neišvengia ir banditų. 2011 m. paslaptingai dingo 2008-aisiais atrasta „oranžinė gentis“. Jų įkurta gyvenvietė buvo sunaikinta, o čiabuviai dingę. Tada daryta prielaida, kad juos išžudė narkotikų prekeiviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių