Žudiko išpažintis: man liko gyventi septyni mėnesiai

Taksi vairuotojas Ryszardas C., įvykdęs žmogžudystę partijos „Teisė ir Teisingumas“ (PiS) būstinėje Lodzėje, prabilo apie mirtiną ligą ir nusikaltimo motyvus.

Taikinys – bet koks politikas

„Sergu vėžiu, man liko gyventi tik septyni mėnesiai“, – pareiškė žudikas policijos pareigūnams. Vyriškis pridūrė, kad pardavė namą, atidavė taksisto licenciją ir parašė testamentą, kuriame visą likusį turtą nurodė perduoti buvusiai žmonai.

Ryszardas C. pasakojo, kad žmogžudystei ruošėsi maždaug metus. Vyras prisipažino neturėjęs konkretaus taikinio, o tiesiog norėjęs nužudyti bet kurį politiką iš bet kurios partijos, kad jie nesijaustų tokia pasitikintys savimi.

Tačiau anksčiau, kai buvo suimamas, Ryszardas C. kalbėjo visai kitaip: „Norėjau nužudyti Lechą Kaczynskį (PiS pirmininką ir Lenkijos opozicijos lyderį – red. pst.), bet mano ginklas buvo per mažas.“

Bando atsekti pėdsakus

Žudikas antradienį įsiveržė į partijos biurą apsiginklavęs prieškariniu „Walther“ tipo pistoletu, medžiokliniu peiliu ir elektrošoko prietaisu. Jis šovė į parlamentaro Januszo Wojciechowskio asistentą Mareką Rosiaką ir jį nužudė. Netrukus užpuolikas smogė peiliu į gerklę Seimo nario Jaroslavo Jagiellos padėjėjui Pawelui Kowalskiui. Laimei, žaizda nebuvo mirtina.

Pasak prokurorų, žudikas nuo liepos važinėjo po visą Lenkiją, planuodamas išpuolį PiS biure. Teisėsauga aiškinasi, kur jis buvo, ar PiS biurų darbuotojai jį matė, taip pat tikrina kitų partijų biurus įvairiuose miestuose.

Laikraščio „Gazeta Wyborcza“ duomenimis, Ryszardas C. anksčiau planavo nužudyti buvusį ministrą pirmininką Leszeką Millerį, bet šis planas neišdegė.

Susipažino su auka

Dienraštis „Polska The Times“ rašė, kad Ryszardas C. lankėsi PiS biuruose Lodzėje dieną prieš nusikaltimą. Esą žudikas netgi kalbėjosi su M.Rosiaku, kurį kitą dieną nužudė, ir gavo sąrašą kandidatų į Lodzės miesto tarybą. Šis sąrašas po arešto buvo rastas tarp Ryszardo C. daiktų kartu su dėže, kurioje buvo sudėtos 49 apkabos pistoletui „Walther“.

Tyrėjai taip pat išsiaiškino, kad žudikas buvo Lodzėje nuo spalio 13 d. Iš pradžių jis apsistojo viešbutyje „Savoy“, o vėliau persikėlė į „Centrum“. Antradienį 10 val. ryto jis išėjo iš šio viešbučio ir nuvyko į PiS biurą. Žudikas buvo išsinuomojęs automobilį „Renault“. Tarp jo daiktų viešbutyje policija taip pat rado, nešiojamąjį kompiuterį, drabužių ir Kanados pasą.

Lenkijos liaudies respublikos laikais Ryszardas C. nelegaliai prekiavo valiuta ir buvo komunistinės policijos informatoriumi. Žlugus Sovietų Sąjungai, jis emigravo į Kanadą ir tapo taksi vairuotoju. 2000 m. vyras grįžo į tėvynę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių