Žmogaus teisių komisaras: Rusija turėtų atsisakyti „užsienio agento“ etiketės

  • Teksto dydis:

Europos aukščiausio rango žmogaus teisių pareigūnas pirmadienį paragino Rusiją nebevadinti nevyriausybinių organizacijų užsienio agentais pagal įstatymą, kuris gali daryti "šaldomą poveikį" jų darbui.

Europos Tarybos – pagrindinės Europos teisių priežiūros organizacijos, kuriai priklauso ir Rusija, žmogaus teisių komisaras Nilas Muižniekas sakė, jog tas įstatymas turėtų būti sustabdytas, kol bus padaryti pakeitimai, kad jis atitiktų tarptautinius standartus.

Kritikai sako, kad šis įstatymas, išprovokavęs valstybinių patikrinimų nevyriausybinėse organizacijose bangą, yra dalis Kremliaus kampanijos siekiant nutildyti nepriklausomus balsus, prasidėjusios su trečia prezidento Vladimiro Putino kadencija, nors pats V.Putinas tai neigia.

JAV ir Europos Sąjunga (ES) reiškė susirūpinimą dėl vadinamojo „užsienio agentų“ įstatymo.

Pagal šį įstatymą nevyriausybinės organizacijos, kurios gauna finansavimą iš užsienio ir yra laikomos dalyvaujančiomis politinėje veikloje, turi užsiregistruoti minimu apibūdinimu, kuris daugeliui rusų asocijuojasi su Šaltojo karo šnipinėjimų ir išdavysčių era.

"Užsienio agentas“ su Rusijos kontekstu aiškiai turi neigiamą konotaciją, - interviu telefonu sakė latvis N.Muižniekas. – Manęs neįtikina kai kurių Rusijos politinio elito (narių) tvirtinimai, kad tai yra neutralus terminas".

Atskirai reikšdamas savo susirūpinimą vienoje nuomonėje, paskelbtoje pirmadienį, N.Muižniekas sakė: "Bet koks tolesnis termino „užsienio agentas“ vartojimas įstatymuose ir praktikoje dėl nevyriausybinių organizacijų tik dar labiau stigmatizuos pilietinę visuomenę Rusijos Federacijoje ir padarys šaldomą poveikį jos darbui".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių