Žlunga lenkų viltys rasti legendinį nacių „auksinį traukinį“

  • Teksto dydis:

Entuziastų, mėginusių surasti Lenkijoje legendinį nacių „auksinį traukinį“, viltys trečiadienį atrodė žlugusios, kai po didelio masto kasinėjimų jie pripažino neradę „jokio traukinio, jokio tunelio“.

Praeitais metais pasklidus žiniai, kad neva aptiktas Antrojo pasaulinio karo pabaigoje nacių paslėptas traukinys, daug entuziastų ir lobių ieškotojų vyko Į Lenkijos pietvakarinį Valbžycho miestą, o vietos valdžią žavėjo turistų antplūdžio perspektyva.

Tarp vietos gyventojų sklandė legenda, kad 1945 metais naciai paslėpė aukso ir brangenybių prikrautą traukinį slaptame tunelyje prieš atsitraukdami nuo puolančios sovietų armijos.

Praeitą savaitę du tyrėjai – vokietis Andreas Richteris (Andrėjas Richteris) ir lenkas Piotras Koperis – pasitelkė sunkiąją techniką ir kasė gilias duobes numanomoje slapto tunelio vietoje šalia vieno geležinkelio Valbžyche, vadovaudamiesi vietos gyventojų suteikta informacija ir georadaro tyrimų duomenimis.

A. Richteris ir P. Koperis praeitais metais tvirtino, kad jų atlikti tyrimai patvirtina tai, jog traukinys egzistuoja.

Tačiau trečiadienį tyrėjų atstovas Andrzejus Gaikas (Andžejus Gaikas) sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad jie nerado „jokio traukinio, jokio tunelio“ ir kad mašinos dabar užverčia žemėmis tris žvalgomąsias duobes. Kasybos darbams buvo išleista 140 tūkst. zlotų (32,5 tūkst. eurų).

Visgi A. Gaikas pridūrė, kad „viltis miršta paskutinė“, ir sakė, kad rugsėjį netoliese bus tęsiami mažesnio masto tyrimai, naudojant gręžinius.

Kasinėjimai patvirtino pernai Krokuvos universiteto ekspertų atliktų magnetinių anomalijų tyrimų išvadas, kad toje vietoje nėra jokių tunelio arba traukinio pėdsakų, pripažino A.Gaikas.

Pasak legendų, lobių prikrautas šarvuotasis traukinys buvo paslėptas Pelėdų kalvose nacių nebaigtame statyti slaptame tunelių komplekse „Riese“ („Milžinas“).

Anuomet ši teritorija priklausė Vokietijai, bet po karo pakeitus sienas tapo Lenkijos dalimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių