Žlugusios Dohos derybos skatina jenos brangimą

  • Teksto dydis:

Pirmadieninės prekybos Azijoje metu jena brangsta rinkos dalyviams investuojant į saugia investicija laikomą Japonijos valiutą po to, kai sekmadienį Dohoje žlugo naftą išgaunančių šalių derybos dėl gavybos įšaldymo.

Investuotojai labai tikėjosi, kad susitarimas bus pasiektas ir tai leis išspręsti naftos pertekliaus pasaulinėje rinkoje problemą, su kuria pasaulis susiduria jau antrus metus. Tačiau Saudo Arabija pareiškė, kad nesijungs prie bendro naftos gavybos įšaldymo, jeigu prie susitarimo neprisijungs Iranas.

Savo ruožtu Iranas nenori įšaldyti naftos gavybos, nes tik neseniai atnaujino naftos eksportą po to, kai jam buvo panaikintos Vakarų taikytos sankcijos.

Žlugusios derybos paskatino investuotojus nukreipti savo dėmesį į Japonijos jenas, kurios netikrumo ir įvairių sukrėtimų metu yra laikoma saugiausia investicija.

JAV doleris jenos atžvilgiu atpigo nuo 108,75 jenos už vieną dolerį, kurie buvo mokami penktadienį Niujorke, iki 108,01 jenos. Euras jenos atžvilgiu atpigo nuo 122,71 iki 121,93 jenos. Už eurą pirmadienį buvo mokama 1,1283 JAV dolerio, palyginti su 1,1284 JAV dolerio penktadienį.

„Nesugebėjimas susitarti Dohoje smogė valiutoms, kurioms mokama už žaliavas, – sakė „Westpac Banking“ atstovas Robertas Rennie (Roberas Reni). – Prošvaisčių, kad artimiausiu metu bus surengtos kokios nors derybos, yra mažai.“


Šiame straipsnyje: DohaJenaderybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių