Žiežirbos tarp Moldovos ir Rusijos

Nesėkmingas Rusijos vicepremjero Dmitrijaus Rogozino skrydis į Kišiniovą, galiausiai pasibaigęs Minsko oro uoste, peraugo į rimtą diplomatinį konfliktą, grasinantį dvišaliams Rusijos ir Moldovos santykiams.

Nutūpė Minske

Skandalas kilo po to, kai Rumunija, paprašyta Moldovos vyriausybės, neįleido į savo oro erdvę Rusijos komercinių oro linijų "Siberia Airlines" ("S7") lėktuvo, kuriuo tarp kitų keleivių skrido ir Rusijos vicepremjeras.

D.Rogozinas yra vienas aukščiausio rango Rusijos pareigūnų, kuriam pritaikytos ES sankcijos po Maskvos 2014 m. įvykdytos Krymo aneksijos.

Keleivinis lėktuvas, praskridęs Baltarusiją, Lenkiją, Slovakiją ir Vengriją, ties Rumunijos siena buvo priverstas apsisukti ir grįžti į Minską, mat jam ėmė stigti degalų.

Nusileidęs Baltarusijos sostinėje Rusijos premjero Dmitrijaus Medvedevo pavaduotojas piktinosi Bukarešto sprendimu, sakydamas, kad ši blokada – beprecedentė. Jis taip pat apkaltino Rumunijos valdžią, kad jos sprendimas sukėlė pavojų drauge su juo lėktuvu skridusiems keleiviams.

"Rumunijos valdžia sukėlė pavojų reisinio lėktuvo "S7" keleivių, tarp jų – moterų ir vaikų gyvybei. Degalų pakako iki Minsko. Laukite atsako, niekšai (ždite otveta, gady)",– pagrasino jis socialiniame tinkle "Twitter".

Kaltinimai oligarchui

Vėliau jau duodamas interviu Moldovos televizijai, D.Rogozinas dėl nutrūkusios savo kelionės apkaltino Moldovos valdančiosios Demokratų partijos lyderį Vladą Plahotniuką.

Jis taip pat įspėjo, kad Rusijos politinei vadovybei bus pateikti siūlymai dėl atsakomųjų priemonių.

"Jau dabar galiu pasakyti, jog turime žinių, kad už šią provokaciją atsakingas ponas V.Plahotniukas. Būtent jis viską organizavo. Jo tikslas – supriešinti Rusiją su Rumunija, todėl darė tai, kaip paprastai elgiasi verteivos – kitų rankomis", – piktinosi D.Rogozinas, turėdamas omenyje tai, kad V.Plahotniukas yra laikomas įtakingu Moldovos politikos užkulisių veikėju.

Pasak D.Rogozino, V.Plahotniukas nurodė Moldovos ministrui pirmininkui Pavelui Filipui paskambinti į Bukareštą.

"Toks skambutis buvo ir labai aukštu lygiu buvo priimtas sprendimas uždrausti lėktuvui įskristi į Rumunijos oro erdvę", – sakė Rusijos vicepremjeras.

D.Rogozinas pridūrė, jog dar aiškinamasi, kas priėmė galutinį sprendimą.

"Jie sulaukė, kol šis lėktuvas pakils. Kai jis jau buvo ore, be kita ko, kirtęs ir Lenkijos, ir Slovakijos, ir Vengrijos oro erdves, tik tada buvo paskelbtas draudimas. Tai buvo padaryta sąmoningai, šiurkščiai paminant žmonių, skridusių tuo lėktuvu, teises. Dar kartą sakau, kad bėda ne dėl manęs – tai buvo chamiškas poelgis Moldovos piliečių, kurių lėktuve buvo dauguma, atžvilgiu", – kalbėjo D.Rogozinas.

Kalbėdamas apie atsakomąsias priemones, aukštas Rusijos vyriausybės narys pažymėjo, kad siekiama nustatyti ir kitus asmenis, kurie dalyvavo priimant tą sprendimą.

"Kai ši analizė bus baigta, parengsime Rusijos politinei vadovybei savo siūlymus dėl priemonių, kurių bus imtasi tų draugų atžvilgiu", – grasino jis.

D.Rogozinas taip pat pabrėžė, kad dėl nutrūkusių jo derybų su Moldovos prezidentu Igoriu Dodonu Kišiniovas prarado galimybę papildyti iždą dešimtimis milijonų JAV dolerių – juos, pasak D.Rogozino, būtų garantavę nauji Rusijos pasiūlymai, kuriuos Rusija ketino pateikti Moldovai.

Mes dalyvaujame precedento neturinčiame rusofobiškame Moldovos valdžios šou, kuris surengtas prieš Moldovos piliečius, prieš gerus santykius su mūsų strategine partnere Rusija.

"Griaunami visi susitarimai, kuriuos buvome sudarę su Moldovos vyriausybe", – įspėjo jis.

Prezidentas atsiprašė

Tarp Ukrainos ir Rumunijos esančią Moldovą šiuo metu valdo Vakarų remiama vyriausybė ir Rusijai palankumo neslepiantis prezidentas I.Dodonas. Šis viešai pasipiktino ministrų kabineto elgesiu.

"Mes dalyvaujame precedento neturinčiame rusofobiškame Moldovos valdžios šou, kuris surengtas prieš Moldovos piliečius, prieš gerus santykius su mūsų strategine partnere Rusija. Tai tėra pigus šou, geopolitinis žaidimas, kuriame dalyvauja valdančioji Moldovos demokratinė partija, kad įsiteiktų savo globėjams iš Jungtinių Valstijų ir NATO", – piktinosi Moldovos prezidentas ir paprašė Rusijos valdžios atleisti už vyriausybės veiksmus.

Tačiau Moldovos vyriausybė šliukštelėjo dar daugiau alyvos į liepsną.

Užsienio reikalų ministerija, reaguodama į aštrius D.Rogozino komentarus, paskelbė vicepremjerą persona non grata, uždrausdama jam įvažiuoti į šalį ar keliauti per jos teritoriją.

Apie tai buvo pranešta Rusijos ambasadoriui Kišiniove.

"Rusijos diplomatui priminta apie D.Rogozino interviu, parodytą per Moldovoje uždraustą "Rossiya-24" televizijos kanalą, kuriame jis kandžiai ir įžeidžiamai kalba apie Moldovos gyventojus ir vadovybę, paveikdamas valstybės įvaizdį tiek šalies viduje, tiek už jos ribų, – paaiškino šaltinis ministerijoje. – Dėl to ambasadoriui buvo pasakyta, kad Moldovos tarnybos D.Rogoziną skelbia persona non grata šalies teritorijoje, uždrausdami jam į šalį įvažiuoti ir keliauti per jos teritoriją."

Nuolatiniai skandalai

Tai – ne pirmas kartas, kai Moldovos parlamentas ir vyriausybė imasi žingsnių prieš Rusiją, nors tai prieštarauja prezidento I.Dodono valiai.

Šį mėnesį Moldovos įstatymų leidėjai paskelbė naują raginimą Rusijai išvesti karius, dislokuotus Padniestrės teritorijoje nuo tada, kai tą aršų konfliktą prieš 25 metus nutraukė paliaubos.

Gegužę Kišiniovas iš šalies išprašė penkis Rusijos diplomatus, o Maskva į tai atsakė tuo pačiu.

Rumunijos užsienio reikalų ministras Teodoras Melecanu, komentuodamas incidentą, pabrėžė, kad D.Rogozinas tiesiog norėjo įrodyti, kad ES sankcijos, kurios draudžia kai kuriems Rusijos pareigūnams keliauti per ES valstybes arba lankytis jose, "neveikia".

"Mano nuomone, tai buvo sąmoningas poelgis, kuriuo siekta sukurti problemų tarp Rumunijos ir Rusijos", – pažymėjo jis.

Rumunijos diplomatijos vadovas atmetė versiją, kad kilo pavojus lėktuvo keleivių gyvybėms.


Šiame straipsnyje: MoldovaRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Puikus tas Anonimas-RUSAS.

Puikus tas Anonimas-RUSAS. portretas
Tikras savo šefo Putino mokinys. Abu - vagys, abu - moraliniai degradai, tik skirtingo kalibro: kaip dramblys ir blusa. Vienas vagia milijardus iš savo tėvynainių rusų, kitas, dėl protinio neįgalumo, tik kitų komentatorių mintis, jų vardu viešai jas skelbdamas kaip savas. Tikras degradavęs, šlapimo nelaikantis genijus. Šis rusų mafijos boso Putino subinlaižys - akivaizdus Kremliaus propagandos serijinės gamybos produktas.

Ž

Ž portretas
Keistu maršrutu Rogozinas skrido - per Baltarusiją, Lenkiją, Vengriją. Matyt teisiai per Ukrainą bijojo.

Matyt Ragožkė

Matyt Ragožkė portretas
nežinojo, kad Rumunija ES šalis, vargšelis:)))
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių