L. Walesa: yla visuomet išlenda iš maišo

Tai, kas iki šiol laikyta vieša paslaptimi, pagaliau bus įrodyta – anot Lenkijos istorikų, jie turi dokumentų, kurie aiškiai patvirtina, kad pirmasis šalies prezidentas Lechas Wałęsa – buvęs saugumo agentas "Bolekas".

Gandas, kad pirmasis Lenkijos prezidentas bendradarbiavo su Saugumo tarnyba – SB, sklandė seniai – pirmieji panašūs kaltinimai pasirodė, regis, 1992 m., kai šis veikėjas buvo išrinktas šalies vadovu.

Tuometis vidaus reikalų ir dabartinis gynybos ministras Antonis Macierewiczius tada paskelbė sąrašą 60 įtariamų SB agentų, kuriame buvo ir L.Wałęsa.

"Boleku L.Wałęsą įvardijo ir velionis Lenkijos prezidentas Lechas Kaczyńskis – už tai L.Wałęsa jį padavė į teismą. Buvęs "Solidarumo" judėjimo vedlys tada aiškino, kad L.Kaczyńskis turėtų atsiimti visus nepagrįstus kaltinimus, be to, sumokėti keliolikos tūkstančių zlotų kompensaciją už esą šmeižtą.

Tiesa, į teismą šis ieškinys taip ir nenukeliavo, kadangi 2009 m. Lenkijos vadovas tragiškai žuvo lėktuvo katastrofoje prie Rusijos Smolensko miesto.

Prezidentas L.Kaczyńskis ir jo brolis dvynys Jaroslawas Kaczyńskis – konservatyvios valdančiosios partijos "Įstatymas ir teisingumas" lyderis – komunistinio režimo metais kartu su L.Walesa užsiėmė disidentine veikla, tačiau L.Wałęsai užėmus prezidento postą, jie tapo įnirtingais priešais. Broliai Kaczyńskiai dažnai pabrėždavo, kad L.Wałęsa meluoja apie savo praeitį, dėl to nėra patikimas.

Tiesa, istorikai ir teismai nelabai ką galėjo įrodyti – kaip ir daugelyje postsovietinių šalių, Lenkijoje dauguma kompromituojančių dokumentų iš šalies archyvų buvo paprasčiausiai išvogti. Vis dėlto ne viską pavyko nuslėpti. Lenkijos tautos atminties institutas (IPN), atsakingas už komunistinio režimo nusikaltimų tyrimą, paskelbė, jog turi dokumentų, patvirtinančių, kad L.Wałęsa buvo skundikas.

Kaip žurnalistams sakė IPN direktorius Lukaszas Kaminskis, "yra bendradarbiavimo sutartis, pasirašyta slapyvardžiu Bolekas, tai yra L.Wałęsos".

Tarp dokumentų, kurie, kaip matyti, yra praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio, taip pat yra Boleko pasirašytų atlyginimo lapelių. Pasak IPN vadovo, visi šie dokumentai bus prieinami visuomenei.

IPN gavo šiuos dokumentus iš generolo Czeslawo Kiszczako našlės. Šis kariškis 1981 m. buvo Lenkijos vidaus reikalų ministru ir atliko vadovaujantį vaidmenį siekiant sutriuškinti pirmąją sovietiniame bloke nepriklausomą profesinę sąjungą "Solidarumą", kai šalyje buvo įvestas griežtas karinis režimas. Generolas mirė praėjusiais metais.

L.Wałęsa, kuris buvo "Solidarumo" lyderis, 1983 m. už nesmurtinį pasipriešinimą apdovanotas Nobelio taikos premija, paneigė mestus kaltinimus. Žinutėje socialiniuose tinkluose po JAV ir Lotynų Ameriką šiuo metu keliaujantis Lenkijos politikos veteranas parašė: "Negali būti jokios mano parašytos medžiagos. Jeigu jos būtų, nebūtų būtinybės klastoti."

Dar jis pridūrė, kad bandys įrodyti savo nekaltumą teisme.

Pirmasis Lenkijos vadovas seniai tvirtina, esą jam primetami kaltinimai bendradarbiavimu yra absurdiški. O ir specialus teismas išteisino jį dėl panašių kaltinimų 2000 m. Netgi radosi ekspertų, kurie abejoja tų dokumentų autentiškumu – esą jie nesunkiai galėjo būti suklastoti, siekiant sužlugdyti tokius disidentų aktyvistus kaip L.Wałęsa.

Kita vertus, tai jau yra panašu į desperatišką bandymą išsukti uodegą. Be to, vargu ar iš tiesų pasižymėję Lenkijos disidentai, tokie kaip broliai Kaczyńskiai, būtų svaidęsi panašiais kaltinimais, jeigu nebūtų turėję patikimų įrodymų dėl Boleko veiklos XX a. pabaigoje.

Kilus dideliam ažiotažui L.Wałęsa pripažino padaręs klaidą, bet ir toliau gynėsi, esą niekada nebuvo samdomu slaptuoju SB agentu. Dar jis įvardijo kažkokį paslaptingą asmenį, kuris esą "turėtų atskleisti tiesą" apie jo praeitį.

"Jie manęs nepalaužė 1970 m. ir aš nebendradarbiavau su SB, niekada neėmiau pinigų ir niekada nieko neįskundžiau nei žodžiu, nei raštu, – aiškino jis. – Padariau klaidą, bet tai nebuvo tai (kolaboravimas), ir aš pažadėjau jos neatskleisti, žinoma, ne dabar, dar ne."

Toliau jis kalbėjo dar paslaptingiau: "Yra toks vienas žmogus – vykdytojas, kuris tebėra gyvas ir kuris turėtų atskleisti tiesą, dedu viltis į jį. Turėjau minkštą širdį."

Lenkų jausmai L.Wałęsai sumišę. Kai kas jį gerbia dėl jo kovos su komunistiniu režimu, vis dėlto karingas jo tonas vėlesniais prezidentavimo metais, daugelio nuomone, nusipelnė didelės kritikos. O dabar ir vis daugiau žmonių pradeda tikėti, kad įkūręs nepriklausomą profesinę sąjungą "Solidarumas", kuris peraugo į šalies laisvės judėjimą, jis slapta teikė informaciją komunistiniam režimui.

L.Wałęsa – svarbiausi biografijos faktai

• 1943 m.: gimė Popovo mieste, Lenkijoje. Įgijo elektriko išsilavinimą ir dirbo Gdansko uostamiesčio laivų statykloje.

• 1980 m.: tapo "Solidarumo" judėjimo lyderiu.

• 1981 m.: už politinę veiklą buvo sulaikytas.

• 1982 m.: paleistas iš kalėjimo.

• 1983 m.: apdovanotas Nobelio taikos premija.

• 1988 m.: vadovavo keliems nacionaliniams streikams.

• 1990 m.: išrinktas Lenkijos prezidentu.

• 1992 m.: paskelbta, kad galėjo bendradarbiauti su SB.

• 1995 m.: pralaimėjo prezidento rinkimus.

• 2000 m.: specialus teismas išteisino jį dėl kaltinimų buvus SB agentu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zoro

zoro portretas
Ir LT, tiketina, islys dar daug "raganu", "muzikantu", "statybininku", "kostu", "suvalkieciu" ir "blindu"... :)

tiesa

tiesa portretas
Nieko nuostabaus juk tarybu sajunga sugriove ne kas nors kitas kaip sajungos sugumas tai ir visi kurie lipo ant backos buvo saugumieciai ir nebijojo kad nuves i sibira

tiesa

tiesa portretas
Nieko nuostabaus juk tarybu sajunga sugriove ne kas nors kitas kaip sajungos sugumas tai ir visi kurie lipo ant backos buvo saugumieciai ir nebijojo kad nuves i sibira
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių