V.Putino ir J.Ševčiuko žodžių mūšis

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas per susitikimą su šalies kultūros atstovais šeštadienį įsivėlė į karštą diskusiją su garsiu roko muzikantu Jurijumi Ševčiuku.

Pokalbis su premjeru prie pietų stalo ėmė kaisti nuo pat pradžių. Grupės DDT lyderis pasakė išvakarėse sulaukęs V.Putino padėjėjo skambučio ir prašymo neužduoti aštrių politinių klausimų. Premjeras legendiniam Rusijos dainininkui atsakė akibrokštu: „Atleiskite, kuo jūs vardu?“

Susipažinęs su dainininku Jura Ševčiuku, V.Putinas patikino, kad jo padėjėjas negalėjo skambinti su tokiu prašymu ir kad tai buvo provokacija.

Toliau nenutildomas Kremliaus kritikas ir eilučių „Kai baigsis nafta / mūsų prezidentas numirs“ autorius J.Ševčiukas premjerui išdėstė viską, kas jį kamuoja: varžomos Rusijos piliečių laisvės, milicijos savivalė, mitingais ir maršais demonstruojamas dirbtinas patriotizmas, socialinė nelygybė. Ilgą monologą dainininkas baigė klausimu: „Ar bus išvaikytas „Nesutinkančiųjų maršas“?“

V.Putinas sutiko, kad be demokratijos Rusija neturi ateities. Tačiau, pasak premjero, būtina užtikrinti ne tik opozicijos, bet ir kitų piliečių teises.

„Jeigu jūs sugalvosite surengti demonstraciją prie ligoninės, kur trukdytumėte sergantiems vaikams, vietos valdžia jums neduos leidimo. Ir teisingai padarys, – dėstė premjeras. – O dabar jūs norite surengti maršą ten, kur žmonės penktadienį važiuoja į sodą arba sekmadienį grįžta iš sodo… Maršo dalyviai neturi trukdyti tiems žmonėms, kurie nenori protestuoti, o nori tiesiog laiku grįžti namo, nuvažiuoti pas šeimą, vaikus ir taip toliau.“

Premjeras pridūrė, kad valdžia neturi kurti dirbtinų kliūčių opozicijos protestams, nors, kaip rodo praktika, jų visuomet atsiranda.

„Vietos valdžia iš karto pristato karuselių visose aikštėse, – pateikė pavyzdį J.Ševčiukas. – Čia labai daug veidmainystės.“

V.Putinas pripažino, kad tokia problema egzistuoja, ir pareiškė, kad vietos valdžia turi elgtis protingai.

Pokalbio pabaigoje premjeras nepraleido progos dar kartą įgelti oponentui. Kai J.Ševčiukas paskelbė tostą už tai, kad nauja rusų karta gyventų šviesioje ir demokratinėje šalyje, o ne korumpuotoje ir totalitarinėje, kur yra viena partija ir viena mintis. Prie stalo susirinkusiems svečiams tostas labai patiko, tik ne V.Putinui.

„Koks tostas, toks ir gėrimas“, – mestelėjo jis. Į susitikimą su premjeru sukviestų svečių taurėse buvo vanduo.

V.Putino ir J.Ševčiuko pokalbis sulaukė didelio atgarsio. Komentuotojai internete gyrė dainininką už drąsą. Susitikime taip pat dalyvavusi garsi Rusijos aktorė Lija Achedžakova vėlai apgailestavo, kad nepalaiko J.Ševčiuko.

„Už nugaros visi moka šnekėti. O kai kalbi tiesiai į veidą – tai labai aukšto lygio poelgis. Tai tikras patriotizmas“, – sakė L.Achdžakova.

Pasak jos, V.Putinas į kai kuriuos klausimus atsakė atvirai, o nuo kai kurių mėgino išsisukti „kaip apšaudytas žvirblis“. Premjeras kalbėjo neleisdamas niekam įsiterpti, tildydamas pašnekovus ir kreipdamas pokalbį sau naudinga linkme, teigė aktorė.

V.Putino ir J.Ševčiuko diskusija

J.Ševčiuko tostas



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių