V.Putinas tiesioginiame eteryje vėl bendravo su tauta

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas nuramino tautą. Tiesioginiame eteryje 8 kartą su tauta bendravęs politikas patikino, kad blogiausi dalykai jau praeityje.

Kova dar vyksta

Kasmet po kelias valandas su tauta bendravęs buvęs prezidentas V.Putinas nenusižengė šiai tradicijai ir tapęs premjeru. Daugiau kaip milijoną klausimų uždavę Rusijos gyventojai į visus jų atsakymus, aišku, neišgirdo. Tačiau svarbiausias temas premjeras pasistengė išryškinti.

„Pokalbį su Vladimiru Putinu“ V.Putinas pradėjo nuo terorizmo grėsmės. Paminėjęs neseniai surengta ataką prieš „Nevskij ekspres“ traukinį, jis pripažino, jog Rusija dar kovoja su terorizmu.

"Mes daug nuveikėme, kad terorizmui būtų sulaužytas stuburkaulis, bet grėsmė dar nepašalinta", - sakė V.Putinas. Premjeras paragino visą visuomenę suvokti šią grėsmę ir būti budriems. Jis retoriškai paklausė: "Ar galime mes užkirsti kelią tokiems nusikaltimams?", ir atsakė: "Tai labai sudėtinga, ypač infrastruktūros objektuose. Tačiau veiksmingai veikti galima. Tam reikia užbėgti įvykiams už akių. Teisėsaugos institucijos supranta, apie ką aš kalbu."

V.Putinas pagyrė pareigūnus, pabrėžęs, jog Federalinei saugumo tarnybai (FST) ir Vidaus reikalų ministerijai (VRM) dažnai pavyksta prevencinės operacijos.

Problemos svarstomos

Tačiau labiau šiemet gyventojams rūpėjo kiti klausimai. Tiesiogiai su aštuonių miestų gyventojais kalbėjęs V.Putinas turėjo daugiau dėmesio skirti ekonominėms šalies problemoms.

Štai Pikaliovo miesto gyventojus domino kas su jais bus, jeigu sustos faktiškai vienintelį pragyvenimo šaltinį suteikiantis kombinatas, kaip tai jau buvo prieš pusę metų. Premjeras atsakė, jog ši problema yra svarstoma. „Manau, kad problemą išspręstų ilgalaikis kontraktas. Tuomet visiems darbuotojams palengvėtų“, - sakė jis. V.Putinas patikino, jog jei to reikės, jis ir vėl atvyks į miestą, tačiau pareiškė manantis, jog tai šiuo metu nebūtina, be to, juk negali valdžia nuolat stebėti situaciją kiekviename mieste.

Panašūs klausimai domino ir Toljačio gyventojus. Bankrutuojantis „AvtoVAZ“ be darbo čia paliktų šimtus tūkstančių žmonių. Taip pat buvo aptariamos esančio Naberežnyje Čelnai mieste „KAMAZ“ gamyklos problemos, galimybes Tolimųjų Rytų regiono mieste Komsomolsko prie Amūro įrengti „Nissan“ surinkimo gamyklą.

Krizė traukiasi

Šiaip didžiausi sunkumai, anot premjero jau praeityje. „Tai buvo sunkiausi per pastaruosius 10 metų metai, bet krizės pikas jau praėjo“, - sakė jis. Bendrasis vidaus produktas, pasak jo, smuko daug mažiau nei buvo prognozuota, o kai kuriuose sektoriuose jau matomas atsigavimas. „Štai pramonės apimtys smuko apie 13 proc., bet pavyzdžiui, kosminėje pramonės šakoje - 3,7 proc. augimas“, - sakė jis.

Teigimus ženklus premjeras įžvelgė netgi agrariniame sektoriuje, kuris iki šiol visų buvo vadinamas Rusijos ekonomikos „juodąja skyle“. „Bendrai šioje sferoje augimas 0,5 proc., o gyvulininkystėje - net 10 proc.“, - teigė jis.

Teigiamus ženklus ekonomikoje jis susiejo su teigiamais ženklais demografijoje. „Rekordiniais tempais auga gimstamumas ir mažėja mirtingumas. Tai daug ką rodo. Žmonės tiki į šalies ateitį“, - sakė jis.

Pažadai ir darbai

Kalbėjo premjeras ir apie ypač jautrią socialinių išmokų sistemą. Sprendimus dėl išmokų motinoms jis paaiškino siekiu jas apsaugoti. „Mes nenorime, kad motinoms skiriami pinigai pradingtų. Mes norime, kad jos jais disponuotų“, - paaiškino V.Putinas.

Į pensininkės klausimą ar įmanoma pragyventi iš 3,8 tūkst. rublių (apie 300 litų) per mėnesį, atsakė: „Labai sunku“. Tačiau tuoj pat paaiškino, jog tuo klausimu turėtų pasidomėti vietos gubernatorius. „Mes suteikėme daugiau teisių vietos valdžiai sprendžiant tokius klausimus“, - sakė jis ir pažadėjo pasikalbėti su gubernatoriumi.

Pažadėjo taip pat išsiaiškinti ir su tais, kurie nevykdo jo nurodymų. Mat, būta skundu, jog po paskutinio pokalbio pernai metais, į vietos valdžios atstovus besikreipiantys žmonės sulaukdavo atsakymo: „Putinas žadėjo padėti, tai į jį ir kreipkitės“.

Vėl premjeras žadėjo padėti suremontuoti ligonines. O į klausimą dėl kompensuojamų vaistų priminė, jog anksčiau tokių iš viso nebuvo, nors ir čia pažadėjo rūpintis, kad jų sąrašas didėtų.

Jis taip pat suteikė garantijas neseniai Sibiro elektrinėje per avariją žuvusių žmonių artimiesiems. „Mes reglamentuosime išmokas“, - sakė jis. Tarsi pabrėždamas, kad šalyje rūpinamasi kiekvienu žmogumi V.Putinas patikino, jog senolė, kurios namas nukentėjo per „Nevskij ekspres“ sprogimą, gaus didesnė pensiją ir naują namą.

Blogi bajorai

Premjeras taip pat pasidalijo vyriausybės ateities planais. Anot jo, per artėjančius metus planuojama daugiau gaminti energijos, išplėsti kai kurias kontroliuojančių institucijų funkcijas ir pan.

Kalbėdamas apie užsienio politiką, jis paminėjo Baltarusijai suteikiamus kreditus ir galimybes pirkti pigiau Rusijos dujas. Pasak premjero ateityje toks bendradarbiavimas bus sinchronizuotas su integracijos procesu. Sąjunginė valstybė, pasak jo, gaus daugiau galimybių realizuoti savo produkciją ar net gauti kompensacijas, kai bus įgyvendinti tam tikri integracijos procesai.

Apskritai premjeras įsitikinęs, jog daugiau mažiau Rusijoje yra viskas gerai. Tie, kurie prašo paramos - ją gaus, kas negaus - išsikapstys pats. Ten gi kur vyksta kažkokie negeri procesai, iš jo atsakymų buvo galima suprasti, jog kaltininkų reikia ieškoti vietoje.

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių