Vokietijos bankas neigia kalbas apie griūtį

Didžiausias Vokietijos bankas "Deutsche Bank" pastaruoju metu kelia nerimą tarp investuotojų: po to, kai JAV pareikalavo, kad bankas sumokėtų 14 mlrd. JAV dolerių baudą dėl manipuliavimo hipoteka užtikrintų vertybinių popierių kainomis prieš 2008 m. krizę, kilo abejonių dėl "Deutsche Bank" stabilumo.

Teismų karuselė

"Deutsche Bank" ne tik nukentėjo dėl 2008 m. kilusios pasaulinės ekonomikos ir finansų krizės, tačiau ir dėl besikartojančių skandalų yra priverstas teisinėms išlaidoms bei įvairioms baudoms atidėti milijardus eurų – visame pasaulyje bankui yra iškelta net 8 tūkst. bylų.

Vis dėlto JAV vyriausybės reikalaujama 14 mlrd. JAV dolerių bauda – tai didžiausias smūgis.

Amerikiečių pretenzijų dydis sukėlė nuogąstavimų, kad Vokietijos milžinas gali bankrutuoti ir sukelti dar vieną pasaulinę finansų krizę. Mat "Deutsche Bank" išlieka vienu didžiausių pasaulio bankų pagal aktyvus, kurie sudaro 1,6 trln. eurų. Jie gerokai didesni už JAV banko "Lehman Brothers" turėtus aktyvus, o būtent šito banko bankrotas ir sukėlė 2008 m. finansų krizę.

Negana to, didžiausiam Vokietijos bankui sunkiai sekasi surinkti pinigų, nes dėl lėto ūkio augimo investicinis padalinys susiduria su iššūkiais, o mažos palūkanų normos kenkia tradicinei banko veiklai.

Banko vadovas Johnas Cryanas neseniai paskelbė apie didelio masto "Deutsche Bank" restruktūrizaciją, numatančią, kad iki 2020 m. visame pasaulyje bankas atleis maždaug 9 tūkst. žmonių, o Vokietijoje uždarys 200 padalinių.

Vyriausybė nepadės

Sklido kalbos, esą "Deutsche Bank" gali būti finansiškai gelbėjamas Vokietijos vyriausybės, tačiau Berlynas šiuos pareiškimus paneigė. Analitikai mano, kad vokiečių politikai prieš kitų metų rinkimus į Bundestagą nenori pykdyti rinkėjų tokiu dalyku kaip banko gelbėjimas.

Negana to, pati Vokietija ES pasisako prieš valstybės finansinę paramą šalių finansų institucijoms. Šių metų liepą Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble griežtai pasisakė prieš tai, kad Italijos valdžia gelbėtų sunkumų ištiktą banką "Banca Monte dei Paschi di Siena".

"Pranešimas apie finansinę paramą – klaidingas. Vyriausybė nerengia jokių banko gelbėjimo planų. Nėra jokio pagrindo tokioms spekuliacijoms", – pareiškė Vokietijos finansų ministerija.

Kiek anksčiau ir "Deutsche Bank" vadovas pareiškė, kad bankui nereikia valstybės pagalbos. "Valstybės pagalba nesvarstoma, – pareiškė J.Cryanas. – Niekada nebuvau prašęs kanclerės pagalbos."


Šiame straipsnyje: vokietijabankasgriūtis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių