Vokietijoje – protestas prieš ES ir Kanados laisvosios prekybos sutartį

  • Teksto dydis:

Šimtai aktyvistų trečiadienį suformavo žmonių grandinę prie Vokietijos federalinio konstitucinio teismo pietvakariniame Karlsrūjės mieste ir įteikė daugiau nei 125 tūkst. piliečių pasirašytą peticiją prieš planuojamą Kanados ir Europos Sąjungos laisvosios prekybos susitarimą, vadinamą CETA.

Visa peticija tilpo į maždaug 70 dėžių. Prie CETA nukreipto aljanso „Campact“ narys Joergas Haasas (Jiorgas Hasas) šią peticiją pavadino „didžiausio masto Vokietijos istorijoje“. Ji pateikta tuo metu, kai Vokietijoje – didžiausioje Europos ekonomikoje – auga pasipriešinimą laisvosios prekybos sutartims.

Vokietijos ūkio ministras Sigmaras Gabrielis (Zigmaras Gabrielis) sekmadienį pareiškė, kad vykstančios derybos dėl dar didesnės apimties laisvosios prekybos susitarimo tarp Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų, vadinamosios TIP, iš esmės žlugo.

Vėliau Prancūzija pareiškė, kad derybos turėtų būti stabdomos, o šalies prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) pridūrė, kad susitarimas nebus pasektas, kaip tikimasi, iki JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) kadencijos pabaigos ateinantį sausį.

Derybos dėl CETA oficialiai buvo baigtos 2014 metais.dabar joms reikia visų 28 ES valstybių narių ir Europos Parlamento pritarimo.

Aktyvistai sako, kad abi šios sutartys bus naudingos tik tarptautinėms korporacijoms ir pakenks vartotojams, nes švelnins jų apsaugos standartus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių